Ukrajinski poštni uslužbenci tvegajo življenja, da bi dostavili pokojnine

Svet 08. Jan 202316:38 6 komentarjev
CNN

Vsakih nekaj minut se tla zatresejo, eksplozije pa odmevajo po ulicah Siverska v Donecku na vzhodu Ukrajine. Ob donenju obstreljevanja ruske in ukrajinske vojske, se med ruševinami na ulici zbirajo upokojenci. Čakajo prihod kombija ukrajinske pošte, ki vsak mesec pripelje pokojnino. Novinarska ekipa CNN je spremljala, kako je videti razdeljevanje pokojnin v porušenem ukrajinskem mestu.

Na ulici mesta Siversk v Donecku skupina upokojencev pričaka kombi Ukrajinske pošte, ki vsak mesec prebivalcem, ki še vztrajajo tam, pripelje pokojnine. Zaradi nenehnega obstreljevanja se kraj in ura razdeljevanja pokojnin spreminjata iz meseca v mesec, poroča CNN v videoreportaži.

Medtem ko uslužbenka pošte v ozadju prešteva denar, na ulici pa čakajo upokojenci, celotno dogajanje nadzoruje in vodi lokalni predstavnik vojske Oleksi Vorobiov. “Trudimo se izbrati pravi čas in kraj,” pove in doda, da zaradi varnosti razdeljevanje pokojnin vsakič poteka drugje. Tako se lažje izognejo ruskemu obstreljevanju. Kljub temu je po poročanju novinarjev na terenu Vorobiov videti nervozen, saj se je na enem mestu zbralo toliko ljudi. Prosi jih, naj se razpršijo. “V vojni smo. Danes je tako, jutri je lahko popolnoma drugače,” pravi.

Dobrih 70 evrov na mesec

Novinarji na ulicah Siverska izvedo, da prebivalci prejmejo okoli 80 dolarjev pokojnine, kar znaša približno 75 evrov. Po besedah prebivalcev, ki še vztrajajo v porušenem mestu – večina jih živi v kleteh stanovanjskih hiš – je to dovolj za nakup osnovnih živil v eni od še delujočih trgovin. “Žena mi je rekla, naj ne zapravljam za cigarete,” z nasmeškom pove 63-letni Volodmir in si prižge cigareto. Živi približno 20 minut stran.

posnetek zaslona / CNN
posnetek zaslona / CNN
CNN
CNN
CNN

Ekipi na terenu ljudje priznajo, da ne želijo zapustiti svojega doma. V ozadju je ves čas slišati obstreljevanje. “Seveda, na začetku nas je bilo strah, a zdaj smo že vajeni,” pove 72-letna Lubov Bilenko.

Takšne nočne more si ne bi mogla predstavljati

V mobilni enoti pošte dela tudi Ana Fesenko. Ukrajinski pošti se je pridružila pred 15 leti in nikoli si ni mislila, da bo delala v takšnih razmerah.  “Ne bi si mogla predstavljati takšne nočne more,” prizna. Na vprašanje, ali jo je strah, odgovori, da je to dobro vprašanje, a ljudje jih potrebujejo.

Pred vojno je delala na pošti v približno 35 kilometrov oddaljenem mestu Bakhmut, od koder so jih evakuirali. Zdaj pokojnine razdeljuje kar ob cesti. Pomaga si z natisnjenim seznamom upravičencev, čeprav niso vsi prišli.

Novinarji zapustijo Siverk opoldan, a Fesenko jim pozneje po telefonu pove, da niso uspeli razdeliti vseh pokojnin. Le približno polovico, saj se je začelo obstreljevanje in so morali prekiniti delo. Ranjen ni bil nihče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje