Srbi začeli umikati barikade na severu Kosova

Svet 29. Dec 202207:27 > 17:49 0 komentarjev
Kosovo
N1

Srbi so začeli umikati nekatere barikade s cest na severu Kosova, poročajo tamkajšnji mediji. Po pisanju srbskega N1 so odstranili dve barikadi, po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pa naj bi jih v celoti odstranili do večera. Začetek umika barikad je sinoči po pogovorih s kosovskimi Srbi v Raški na jugu Srbije blizu meje s Kosovom napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Zatem je predsednik Srbije ukinil odlok o najvišji stopnji bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva. Prav tako je znova odprt mejni prehod Merdare med Srbijo in Kosovom.

“Barikade [na severu Kosova, op. a.] bodo odstranjene v 24 do 48 urah,” je v sredo zvečer napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić, ob tem pa opozoril, da nezaupanje kosovskih Srbov v kosovskega premierja Albina Kurtija ostaja.

Po poročanju N1 Beograd so za zdaj odstranili dve barikadi v bližini Zubinega Potoka in jezera Gazivode. Kasneje so barikade začeli odstranjevati tudi v mestu Rudare blizu severnega dela Mitrovice in v Ibarski Slatini. Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da naj bi barikade v celoti odstranili do večera.

Mnenja prebivalcev o odstranitvi barikad so deljena: nekateri menijo, da barikad ne bi smeli odstraniti, dokler severa Kosova ne zapustijo zadnji policisti, drugi pa si želijo le vrnitve v normalno življenje.

Kosovo Kosovo
Policija Evropske unije v bližini blokade v kraju Zupče na severu Kosova. (Foto: Vudi Xhymshiti / Anadolu Agency/ABACAPRES/Profimedia)
Kosovo Kosovo
Ponoči sta zagorela dva tovornjaka, ki blokirata most v bližini naselja Rudare. (Foto: Vudi Xhymshiti / Anadolu Agency/ABACAPRESS/Profimedia)

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković je za zasebno srbsko televizijo Pink povedal, da so kosovski Srbi privolili v odstranitev barikad na podlagi zagotovil EU in ZDA pri vprašanjih, ki so za kosovske Srbe zelo pomembna. Po njegovih besedah sta Washington in Bruselj zagotovila, da kosovske oblasti ne bodo več aretirale Srbov, tudi tistih, ki so sodelovali v mirnih protestih z blokadami cest in barikadami. Sporočila sta tudi, da imajo zagotovila kosovskega vodstva, da ne obstajajo seznami kosovskih Srbov, ki bi jih bilo treba aretirati ali sodno preganjati zaradi mirnih protestov in barikad. Srbi sicer ne verjamejo povsem, da se to ne bo zgodilo, in niso prepričani, da bo Priština spoštovala mednarodna zagotovila, je dejal Petković.

Izpostavil je še sporazum o prepovedi napotitve kosovskih varnostnih sil na sever Kosova brez dovoljenja poveljnika mednarodnih sil Kfor in brez soglasja političnih predstavnikov kosovskih Srbov.

Odločitev o odstranitvi barikad oziroma mirno rešitev so že pozdravile mednarodne sile Kfor in Evropska unija. “Kfor pozdravlja odločitev o odstranitvi barikad na severu Kosova. Barikade je treba odstraniti hitro, varno in zanesljivo ter se izogniti kakršnim koli incidentom ali tveganjem,” so sporočili na Twitterju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v tvitu v imenu Evropske unije pozdravil dejstvo, da “je pri umirjanju napetosti na severu Kosova prevladala diplomacija”. “Nasilje nikoli ne more biti rešitev,” je dodal ter pozdravil “odgovorno vodenje srbskega predsednika Vučića in kosovskega premierja Kurtija”. Pohvalil je tudi timsko delo ZDA, EU in Kfor ter izpostavil, da je sedaj potreben “nujen napredek v dialogu” med Beogradom in Prištino.

Vučić: Odstranitev barikad ni povezana z vrnitvijo Srbov v kosovske institucije

Vučić je včerajšnje srečanje s kosovskimi Srbi označil za težko, a iskreno in poudaril, da uživa zaupanje kosovskih Srbov. Prav tako je posvaril pred nadaljevanjem aretacij Srbov zaradi barikad. V tem primeru bo podprl vse druge pobude, ki jih bodo sprejeli kosovski Srbi, je napovedal.

Srbski predsednik je še pojasnil, da odločitev o odstranitvi barikad ni povezana z morebitno vrnitvijo Srbov v kosovske institucije, iz katerih so novembra množično odstopili v znak protesta proti aretacijam Srbov in do njih sovražni politiki Prištine. Pogoj za vrnitev je, kot je dejal, ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu v skladu z bruseljskim sporazumom iz leta 2013, ki ga kosovski premier po njegovih besedah še naprej tepta, tako kot druge dosedanje dogovore v dialogu med Beogradom in Prištino.

Razmere na Kosovu so se v zadnjih tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala policista Dejana Pantića zaradi suma kršitve ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad. Na njih vztrajali 19 dni kljub pozivom iz Prištine, Bruslja in Washingtona, naj jih odstranijo.

Kosovo
PROFIMEDIA

Razmere so se še dodatno zaostrile s ponedeljkovim ukazom Vučića, ki je odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva. Vučić je odmevni odlok nato danes ukinil, so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdili na predsedstvu v Beogradu.

Odprt mejni prehod Merdare med Kosovom in Srbijo

Danes so ponovno odprli tudi mejni prehod med Kosovom in Srbijo Merdare, je sporočila kosovska policija. Prehod so oblasti zaprle v torek zvečer, potem ko so v torek cesto na srbski strani v znak solidarnosti s kosovskimi Srbi blokirali protestniki.

Kosovo
Odprtje mejnega prehoda Merdare med Kosovom in Srbijo. (Foto: Profimedia)

Mejna prehoda Jarinje in Brnjak, ki so ju zaprli ob postavitvi blokad lokalnih Srbov pred 20 dnevi, ostajata zaprta za promet, poroča mitroviški spletni portal Kossev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!