Umrl je pisatelj Milan Kundera

Kultura 12. Jul 202311:43 1 komentar
Milan Kundera
PROFIMEDIA

Umrl je v Franciji živeči češki pisatelj Milan Kundera. Star je bil 94 let.

Milan Kundera je bil češko-francoski pisatelj, najbolj poznan po romanu Neznosna lahkost bivanja.

Rodil se je 1. aprila 1929 v Brnu na takratnem Češkoslovaškem. Njegov oče je bil muzikolog in pianist, ki je med 1948 in 1961 vodil glasbeno akademijo v Brnu.

Po maturi na gimnaziji in dveh semestrih študija na Karlovi univerzi v Pragi se je vpisal na FAMU v Pragi.

V mladosti se je pridružil komunistični partiji, a so ga pozneje zaradi reformističnih pogledov, ki jih je izražal med in po Praški pomladi, iz nje izključili ter mu onemogočili delovanje. Postal je osovražena figura tedanje oblasti, posledično je leta 1975 odšel v Francijo, kjer je pozneje predaval na univerzah v Rennesu in Parizu. Leta 1979 so mu češke oblasti odvzele češkoslovaško državljanstvo, leto kasneje pa je postal francoski državljan. Češko državljanstvo so mu vrnili leta 2019.

Kundera je po izidu dela Smešne ljubezni v francoščini z založnikom sklenil pogodbo za naslednje izdaje svojih del v francoščini. Njegova znana dela so še Življenje je drugje, Valček za slovo, Knjiga smeha in pozabe, Nesmrtnost, Umetnost romana in seveda že omejeni roman Neznosna lahkost bivanja, po katerem so leta 1987 posneli tudi film. V svojih delih je Kundera vselej z jedko ironijo in tudi kritično obravnaval socialistično družbo in se zavzemal za osebno in ustvarjalno svobodo.

Leta 2021 je Kundera prejel slovensko državno odlikovanje zlati red za zasluge, ki mu ga je podelil nekdanji predsednik Slovenije Borut Pahor. Odlikovanje mu je podelil, ker je v odločilnem obdobju slovenskega osamosvajanja in vojne za Slovenijo v obrambo zgodovinskih in kulturnih posebnosti ter politične neodvisnosti Slovenije zastavil svojo besedo in mednarodni ugled, so tedaj sporočili iz urada predsednika.

“Za prepoznavnost Češke naredil toliko kot nihče drug”

“Ne le češka, ampak tudi svetovna književnost je izgubila enega največjih sodobnih pisateljev in enega najbolj prevajanih pisateljev,” je za javno češko televizijo v odzivu na novico o smrti Kundere povedal direktor Kunderove knjižnice Tomaš Kubiček.

Prav tako v Brnu rojeni češki premier Petr Fiala je v odzivu na enem od družbenih omrežij objavil, da je Kundera s svojim delom “nagovoril cele generacije bralcev na vseh celinah”. “Za seboj je pustil izjemna romaneskna, pa tudi izjemna esejistična dela,” je dodal Fiala.

Knjiga Milana Kundere
REUTERS/David W. Cerny

Nekdanji češki premier Andrej Babiš, ki si je prizadeval, da so Kunderi vrnili češko državljanstvo, se je spomnil srečanja s pisateljem pred nekaj leti v Parizu. “Spoznal sem ga kot veliko osebo, ki je naredila toliko za prepoznavnost Češke kot nihče drug,” je povedal za ČTK.

Svetovna književnost je izgubila enega najizrazitejših sodobnih avtorjev, je dejal češki minister za kulturo Martin Baxa: “Njegovo razmišljanje o temeljnih vrednotah evropske kulture, njegovo zanimanje za posameznika in njegov prispevek k zgodovini romana so in ostajajo nezamenljivi,” je povedal češki minister.

Evropski poslanci v Strasbourgu so spomin na Kundero počastili z minuto molka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje