Uspeh republikancev v Kansasu v boju proti transspolnim osebam

Svet 05. Apr 202309:50 3 komentarji
transspolne osebe
Hannah Beier/REUTERS

Senatorji ameriške zvezne države Kansas so potrdili predlog zakona o transspolnih osebah, ki med drugim prepoveduje spreminjanje imena ali spola na vozniških dovoljenjih.

Senat ameriške zvezne države Kansas je v torek z 28 glasovi proti 12 potrdil predlog zakona o transspolnih osebah, kar je dovolj za odpravo grožnje veta demokratske guvernerke Lauri Kelly. Predlog transspolnim osebam med drugim prepoveduje spreminjanje imena ali spola na vozniških dovoljenjih.

Predlog je že prej s podobno veliko večino, vendar z glasom manj, kot je potrebno za zavrnitev veta, potrdil predstavniški dom kongresa Kansasa. Republikanci imajo v državnem kongresu prepričljivo večino, bolj presenetljivo pa je, da so v Kansasu izvolili demokratsko guvernerko.

Predlog zakona se nanaša na stranišča, garderobe in druge prostore ter osebo opredeljujejo kot moškega ali žensko glede na spol ob rojstvu. To bi pravno izbrisalo transspolne osebe in zavrnilo priznanje nebinarnim osebam, osebam s spremenljivim spolom in osebam, ki niso v skladu s spolom, poročajo mediji.

Malce pred Kansasom so v Arkansasu zakonodajalci republikanski guvernerki Sarah Huckabee Sanders poslali predlog zakona o straniščih, vendar brez določila, ki bi omogočal kazenski pregon transspolnih oseb zaradi uporabe “napačnega” stranišča. Ukrepa obeh zveznih držav sta med več sto ukrepi, s katerimi želijo republikanci omejiti pravice LGBT po Združenih državah Amerike (ZDA).

Arkansas je med sedmimi zveznimi državami, ki so transspolnim učencem prepovedale uporabo šolskih kopalnic in garderob, povezanih z njihovo spolno identiteto. Ukrep v Kansasu zajema tudi zapore, pripore, krizne centre za žrtve posilstev, zavetišča za nasilje v družini in druge prostore, kjer biologija, varnost ali zasebnost zahtevajo ločene prostore za moške in ženske.

Predlog zakona v Kansasu določa, da spol pravno pomeni biološki spol moškega ali ženske ob rojstvu. “Pomembni vladni cilji varovanja zdravja, varnosti in zasebnosti upravičujejo ločene prostore za moške in ženske, kot so stranišča in garderobe,” pravi predlog.

“To bo zaščitilo prostore, ki so trenutno rezervirani za ženske, in prostore za moške,” je dejala predsednica odbora za zdravje predstavniškega doma Brenda Landwehr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje