V Afganistanu slavili “dan neodvisnosti od ameriške zasedbe”

Svet 15. Avg 202320:28 0 komentarjev
Talibani v Afganistanu avgusta 2023
Talibani. Foto: PROFIMEDIA

Talibani so danes obeležili dve leti svoje ponovne vladavine v Afganistanu z razglasitvijo državnega praznika. V več afganistanskih provincah so hkrati priredili dogodke, na katerih so praznovali, kar so poimenovali "dan neodvisnosti Afganistana od ameriške zasedbe".

Popravek, 16. avgust 2023: STA je umaknila novico, objavljeno 15. avgusta, ker so talibani praznik razglasili lani in ne letos, kot je napačno poročala nemška tiskovna agencija dpa.

“Osvojitev Kabula je še enkrat dokazala, da nihče ne more nadzorovati ponosnega afganistanskega naroda,” je v izjavi, objavljeni v več jezikih, tudi v angleščini, zapisala talibanska vlada.

V govoru na dogodku v Kabulu se je namestnik premiera Abdul Salam Hanafi zavzel za dobre odnose z vsemi državami na svetu. Poudaril je, da če si mednarodna skupnost želi odprave drog in ustavitve nezakonitih migracij, bi vlade morale podpreti izvajanje velikih razvojnih projektov v Afganistanu.

Talibani v Afganistanu avgusta 2023
Talibani. Foto: PROFIMEDIA
Talibani v Afganistanu avgusta 2023
Talibani. Foto: PROFIMEDIA

Zaenkrat še nobena država ni priznala talibanske vlade v Afganistanu.

Talibani so se na oblast v Afganistanu vrnili skoraj natanko dvajset let po ameriški invaziji na to državo, ki je privedla h koncu njihove vladavine. Ob kaotičnem umiku mednarodnih sil so 15. avgusta 2021 vkorakali v Kabul in znova prevzeli oblast v državi. Napovedovali so miroljubno vladavino, a so na te obljube hitro pozabili in obnovili politiko zatiranja, Afganistanci pa se soočajo z vse večjo revščino in negotovostjo tudi glede preskrbe s hrano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!