V Alabami opravili prvo usmrtitev z dušikovim plinom, EU in ZN kritični

Svet 26. Jan 202406:44 5 komentarjev
Zapor v Alabami
Foto: REUTERS/Micah Green

V Alabami so obsojenega morilca Kennetha Eugena Smitha usmrtili z dušikovim plinom, kar je prva uporaba te metode smrtne kazni v ZDA in na svetu.

58-letni Kenneth Eugene Smith je izgubil dve zadnji pritožbi na vrhovnem sodišču in eno na zveznem prizivnem sodišču, saj je trdil, da je usmrtitev z dušikovim plinom kruta in nenavadna kazen.

Po podatkih Informacijskega centra za smrtno kazen (Death Penalty Information Center) je Smith postal prva oseba na svetu, ki so jo usmrtili z uporabo čistega dušikovega plina.

Pet predstavnikov medijev so s kombijem prepeljali v zapor Holman Correctional Facility v mestu Atmore, kjer so bili priča usmrtitvi.

“Nocoj je Alabama kriva, da je človeštvo naredilo korak nazaj,” je po navedbah prič dejal Smith. “Hvala, ker ste me podpirali. Vse vas imam rad.” Potem ko je v njegovo masko začel pritekati plin, naj bi se zapornik nasmehnil, pokimal družini in z rokami napisal “rad vas imam”.

Kenneth Eugene Smith
Kenneth Eugene Smith (Foto: Alabama Department of Corrections via REUTERS)

Očividci so videli dve do štiri minute zvijanja in približno pet minut težkega dihanja, preden so ga ob 20.25 po lokalnem času (3.35 po našem času) razglasili za mrtvega.

Smitha so pred usmrtitvijo obiskali člani njegove družine, dva prijatelja, njegov duhovni svetovalec in odvetnik. Za zajtrk je imel dva piškota, jajca, grozdni žele, jabolčno omako in pomarančni sok. Njegov zadnji obrok so bili zrezek in jajca z ocvirki, poroča BBC.

Nekateri zdravniki so obsodili usmrtitev z dušikovim plinom in opozorili, da bi lahko povzročila vrsto katastrofalnih stvari, od silovitih krčev do preživetja v vegetativnem stanju. Prejšnji teden je visoki komisar ZN Volker Türk za človekove pravice pozval k ustavitvi usmrtitve. “Globoko obžalujem usmrtitev Kennetha Eugena Smitha v Alabami kljub resnim pomislekom, da bi ta nova in nepreverjena metoda zadušitve z dušikovim plinom lahko pomenila mučenje oziroma kruto, nečloveško ali ponižujoče ravnanje,” pa je Türk dejal danes.

Prvo usmrtitev z dušikom so ostro obsodili tudi v Bruslju. “Po mnenju vodilnih strokovnjakov je ta metoda še posebej kruta in nenavadna. EU še naprej poziva k univerzalni ukinitvi smrtne kazni,” je v izjavi med drugim zapisala Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS).

Pravosodni minister Alabame Steve Marshall pa je po usmrtitvi dejal, da jim je uspelo dokazati, da je dušik učinkovita in humana metoda usmrtitve. Vse več ameriških zveznih držav išče nove metode usmrtitev, ker imajo težave z zagotavljanjem sredstev, ki so potrebna za usmrtitve z injekcijo. Poleg Alabame sta dušik odobrili tudi zvezni državi Oklahoma in Misisipi, piše STA.

Kenneth Eugene Smith je bil leta 1989 obsojen za umor žene pridigarja Elizabeth Sennett, ki jo je umoril po naročilu. Za to je takrat dobil 1.000 dolarjev. Skupaj z Johnom Forrestom Parkerjem, ki so ga usmrtili leta 2010, sta takrat 45-letno Elizabeth Sennett pretepla z orodjem za kamin, zabodla v prsni koš in vrat, nato pa prizorišče priredila tako, da je bilo videti, kot da je šlo za ponesrečen rop. Njen mož, ki je bil do vratu v dolgovih, je načrt skoval, da bi pobral zavarovalnino. Ko so bili preiskovalci blizu tega, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo, se je ubil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje