V Avstraliji skoraj popolna prepoved e-cigaret: nakup odslej možen le v lekarnah

Svet 02. Maj 202309:59 0 komentarjev
kajenje elektronske cigarete
Foto: PROFIMEDIA

V Avstraliji bodo skoraj popolnoma prepovedali uporabo elektronskih cigaret. Odslej jih bodo lahko Avstralci dobili le v lekarnah na recept, saj želijo elektronske cigarete uporabljati le kot terapevtski izdelek pri opuščanju kajenja. Barvite embalaže bodo postale bolj "dolgočasne" in podobne zdravilom, omejena pa bo tudi paleta arom.

Avstralija bo kot prva država na svetu drastično omejila kajenje elektronskih cigaret, je napovedal minister za zdravje Mark Butler. Pojasnil je, da bodo ukinili uvoz elektronskih cigaret, ki ne bodo namenjene lekarnam, in uvoz e-cigaret za enkratno uporabo. Uvedli pa bodo tudi omejitve glede embalaže in arom e-cigaret, ki so na voljo.

Po navedbah ministra si bo avstralska vlada tako prizadevala, da se bodo vse elektronske cigarete po novem prodajale izključno v lekarnah in na recept. Pakirane bodo podobno kot zdravila in opremljene z zdravstvenimi opozorili, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Kajenje elektronskih cigaret je bilo vladam in skupnostim po vsem svetu predstavljeno kot terapevtski izdelek, ki naj bi dolgotrajnim kadilcem pomagal opustiti kajenje. Ni bilo predstavljeno kot rekreativni izdelek, zlasti ne kot izdelek, namenjen našim otrokom, vendar je postalo prav to,” je dejal Butler.

Elektronske cigarete kot učinkovito metodo za opuščanje kajenja klasičnih cigaret dojemajo tudi v Veliki Britaniji. Tam kadilce spodbujajo, naj jih v ta namen tudi preizkusijo, hkrati pa jih odsvetujejo nekadilcem in prepovedujejo mladoletnim. Kljub temu pa tudi tak način kajenja ni brez posledic, o čemer smo novembra pisali v rubriki Poglobljeno.

Opozoril je, da je pri mladih, ki kadijo elektronske cigarete, trikrat večja verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi navadne. “To se mora končati. Ne bomo stali križem rok in dopustili, da elektronske cigarete ustvarijo še eno generacijo odvisnikov od nikotina,” je poudaril.

Prepričan je, da bodo omenjeni ukrepi pomagali omejiti popularnost kajenja elektronskih cigaret med mladimi. Avstralija pa bo prav tako v naslednjih treh letih vsako leto povečala davek na tobak za pet odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Vemo, da je cigareta z višjo ceno bolj neprivlačna cigareta,” je še dodal Butler.

V Avstraliji je sicer po uradnih podatkih elektronske cigarete kadil že vsak četrti prebivalec, star med 18 in 24 let, in vsak šesti prebivalec, star med 14 in 17 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!