Lukašenko potrdil informacijo: šef Wagnerja je v Belorusiji

Svet 27. Jun 202310:58 > 16:50 0 komentarjev
Jevgenij Prigožin
REUTERS/Alexander Ermochenko

Po sobotnem uporu, ki ga je vodil zoper ruski vojaški vrh, je šef Wagnerja Jevgenij Prigožin danes prispel v Belorusijo. Informacijo je potrdil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Potem ko od sobote ni bilo znano, kje je vodja oboroženega upora Jevgenij Prigožin, je danes letalo Embraer Legacy 600, ki ga povezujejo z njim, pristalo v Belorusiji. Ali je bil na njen tudi Prigožin, sprva ni bilo znano. Informacijo, da je šef Wagnerja v Belorusiji, je nato v popoldanskih urah potrdil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, sklicujoč se na poročila beloruske državne televizije navaja CNN. Stroške njegovega bivanja v tej državi naj bi kril Wagner, Lukašenkove navedbe povzema BBC.

Podatka, kje je Prigožin, po navedbah tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova danes niso imeli niti v Kremlju.

S spletne strani Flightradar24, na kateri je mogoče spremljati lete, je bilo razvidno, da je bilo letalo Embraer Legacy 600 v ruski regiji Rostov nekaj po 4. uri zjutraj, proti Minsku pa se je začelo spuščati nekaj po 6. uri, navaja tiskovna agencija Reuters. Letalo je povezano s podjetjem Autolex Transport LTD, ki ga je pristojno ameriško ministrstvo povezalo s Prigožinom in vključilo na seznam podjetij, ki jih ZDA sankcionirajo.

Beloruski mediji navajajo, da je Lukašenko dejal, da Belorusija ne bo gradila kampov za namestitev pripadnikov skupine Wagner, vendar jih bo sprejela, če bodo to želeli. “Ponudili smo jim eno od opuščenih vojaških taborišč. Imamo ograjo, imamo vse, postavite svoje šotore,” je še povedal.

Medtem naj bi beloruski obrambni minister Viktor Hrenikov Lukašenku dejal, da želi v belorusko vojsko vključiti vojake iz skupine Wagner. Beloruski predsednik je po poročanju Reutersa obrambnemu ministru naročil, naj se s Prigožinom pogaja o njihovi morebitni vključitvi.

Spomnimo, po sobotnem oboroženem uporu, prek katerega je skušal doseči odhod obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova oziroma ruskega vojaškega vrha, je bilo napovedano, da bo Prigožin odpotoval v Belorusijo. To namreč predvideva dogovor, pri katerem je po dostopnih informacijah posredoval beloruski predsednik Lukašenko, ruski predsednik Vladimir Putin pa je v ponedeljkovem nagovoru potrdil, da bodo uporniškim wagnerjevcem dovolili, da se preselijo v Belorusijo oziroma da se lahko priključijo redni vojski.

Kazenski postopek je zaključen

Ruska zvezna varnostna služba FSB je danes sporočila, da umika obtožbe glede organizacije oboroženega upora proti pripadnikom Wagnerja. “Kazenski postopek, ki se je začel zaradi oboroženega upora zasebne vojaške družbe Wagner, je bil zaključen,” je sporočila FSB. Odločitev je pojasnila z besedami, da so udeleženci upora “prekinili dejanja, ki so bila neposredno usmerjena v izvršitev kaznivega dejanja”. “Ob upoštevanju tega in drugih okoliščin, pomembnih za preiskavo, je preiskovalni organ izdal sklep o ustavitvi kazenskega postopka,” je dodala.

Medtem pa je rusko obrambno ministrstvo navedlo, da pripravljajo prenos Wagnerjeve vojaške opreme v redno vojsko. “Potekajo priprave na prenos težke vojaške opreme iz zasebnega vojaškega podjetja Wagner v enote ruskih oboroženih sil,” je ministrstvo zapisalo v izjavi.

ZDA pa so zaradi izkoriščanja zlata v Afriki uvedle sankcije proti rudarskima podjetjema, ki sta v Prigožinovi lasti. Sankcije, ki uvajajo zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved poslovanja, naj bi bile pripravljene že prej, vendar jih ZDA niso uvedle, da ne bi bilo videti, kot da se postavljajo na stran ruske vlade v sporu s šefom Wagnerja.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!