V BiH našli zlato rudo: “Neobičajno veliko tudi za svetovno znane rudnike zlata”

Svet 02. Feb 202314:04 5 komentarjev
Zlata ruda
Lykos Balkan Metals

Geološke raziskave na območju bosanske občine Jezero pri Jajcu so razkrile visoke vsebnosti zlata v tleh. Vsebnost naj bi bila neobičajno velika tudi v primerjavi s svetovno znanimi rudniki zlata.

Na območju občine Jezero, ki se nahaja v bližini mesta Jajce v Bosni in Hercegovini, so odkrili večje količine zlate rude. Po besedah Miloša Bošnjakovića, direktorja podjetja Lykos Balkan Metals, ki tam izvaja geološke raziskave, je vsebnost zlata “vse do neverjetnih 27,5 grama na tono, kar je neobičajno veliko tudi za svetovno znane rudnike zlata”.

Zlata ruda
Lykos Balkan Metals

Po podatkih World Gold Council (Svetovni svet za zlato, organizacija za razvoj trga za industrijo zlata, op. a.) je vsebnost zlata v večjih in kakovostnejših podzemnih rudnikih med osem in 10 gramov na tono.

Laboratorijsko testiranje, ki je v vzorcih odkrilo zlato, je razkrilo velik potencial za nadaljevanje geoloških raziskav. Geološki potencial tega območja pa pomeni tudi pomemben investicijski potencial tako za razvoj občine Jezero kot za izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev in gospodarskih razmer v širši okolici.

Družba Lykos Balkan Metals, ki kotira na avstralski borzi, geološke raziskave na zahodu BiH od lani izvaja prek hčerinske družbe SNK Metali. Za projekte v Republiki Srbski je sprva zagotovila 15,5 milijona KM (okrog osem milijonov evrov).

Čeprav gre za zgodnjo fazo raziskave, v podjetju Lykos pravijo, da lahko te rezultate štejemo za ene najboljših v celotni Bosni in Hercegovini, pa tudi na Balkanu. V letu 2023 naj bi družba samo v občino Jezero vložila več kot 60 milijonov KM (30,6 milijona evrov). Da bi podprl realizacijo investicije, pa Lykos k vlaganju poziva tudi vlado Republike Srbske. Tako naj bi dosegli največji učinek na nadaljnji gospodarski razvoj Republike Srbske ter celotne države.

Preberite še: Znano, kje v Srbiji so našli bogato nahajališče zlata

Zlata ruda
Lykos Balkan Metals

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje