Znano, kje v Srbiji so našli bogato nahajališče zlata

Svet 20. Jan 202310:59 1 komentar
PROFIMEDIA

Zatem ko je decembra lani srbski predsednik Aleksander Vučić napovedal, da so v "eni najrevnejših občin v državi" našli nahajališče zlata, je sedaj po poročanju tamkajšnjih medijev znano, v kateri občini se nahaja.

Vse odkar je srbski predsednik Aleksandar Vučić sredi decembra izjavil, da so v “revni občini na jugovzhodu države našli veliko nahajališče zlata”, so se pojavljala ugibanja, kje bi to lahko bilo. Po poročanju srbskega portala Nedeljnik pa je sedaj znano, katera občina je zadela terno.

Mednarodno rudarsko podjetje Dundee Precious Metals s sedežem v Kanadi, ki se ukvarja s pridobivanjem, raziskovanjem, razvojem, rudarjenjem in predelavo plemenitih kovin, trenutno pa izvaja dejavnosti v Namibiji, Bolgariji in Srbiji, je namreč pred dnevi objavilo vest, da so na območju občine Žagubica našli zlato in baker.

Na nahajališču Čoka rakita, ki se nahaja v Žagubici, so na globini 517 metrov našli 63,46 grama zlata na tono rudnine, v en meter debelemu sloju celo več kot 2 kilograma na tono, v tem deležu pa tudi 0,11 odstotka bakra, piše v sporočilu za javnost. “Preliminarni metalurški testi kažejo, da je izkoristek zlata večji od 93 odstotkov. Dodatni testi pa so predvideni za leto 2023,” so še zapisali po poročanju Nedeljnika.

Vučić je že konec decembra javnosti sporočil, da so v Srbiji odkrili veliko nahajališče zlata in kalcijevega karbonata, v začetku januarja letos pa je dodal, da se nahaja v enem najrevnejših delov države. Tedaj je še dodal, da bi težko “izbrali” boljšo občino ter napovedal, da bo občina zaradi nahajališča “vzcvetela”.

Preberite še: Srbski kriptonit, ki je stresel državo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje