V Bruslju sprejeli novost, ki bo omogočala skoraj takojšnja nakazila

Gospodarstvo 08. Nov 202316:11 1 komentar
Euro
Foto: PROFIMEDIA

Evropejci in podjetja z bančnimi računi v EU bodo lahko denar prenašali hitreje. V Bruslju so namreč podprli predlog uveljavitve takojšnjih plačil. Ta omogočajo skoraj takojšnji prenos denarja in so v primerjavi z običajnimi nakazili, ki lahko trajajo tudi več dni, neprimerno hitrejša. Sprva bo novost na voljo le v državah z evrom, pozneje pa tudi drugod po EU.

Državljani in podjetja, ki imajo bančni račun v EU, bodo lahko izvajali takojšnja plačila v evrih, potem ko sta Evropski parlament in Svet EU v torek zvečer podprla predlog Evropske komisije o takojšnjih plačilih. Cilj novih pravil je zagotoviti, da so takojšnja plačila v evrih cenovno dostopna, varna in obdelana brez ovir po vsej EU.

Kot so sporočili iz Bruslja, nova pravila posodabljajo uredbo o enotnem območju plačil v evrih (SEPA) iz leta 2012.

Takojšnja plačila ponujajo hitre in priročne rešitve za državljane v vsakodnevnih situacijah, kot je takojšnje prejemanje sredstev v nujnih primerih ali takojšnja delitev skupnih stroškov v različnih družbenih okoljih. Prav tako izboljšujejo upravljanje denarnega toka za javne uprave in podjetja, zlasti mala in srednja podjetja, medtem ko dobrodelnim ustanovam in nevladnim organizacijam omogočajo hiter dostop do sredstev ter spodbujajo banke k razvoju inovativnih finančnih storitev in produktov.

“Ta dogovor predstavlja pomemben korak k modernizaciji našega plačilnega sistema, kupcem in podjetjem pa omogoča hitrejše in priročnejše transakcije. Možnost pošiljanja in prejemanja denarja v roku nekaj sekund brez dodatnih stroškov bo prebivalcem EU omogočila boljše upravljanje svojih financ,” je prepričana evropska komisarka za finančne storitve Mairead McGuinness.

Takojšnja plačila so veliko hitrejša kot običajna bančna nakazila, saj ljudem omogočajo, da lahko denar prenesejo kadarkoli v dnevu v vsega desetih sekundah, medtem ko prenos denarja preko običajnih nakazil lahko traja tudi več dni.

Nova pravila bodo sprva veljala za države z evrom, pozneje pa tudi za preostale članice EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje