V Dubaju podpisan še en dogovor: do leta 2030 potrojitev obnovljivih virov

Svet 02. Dec 202316:14 3 komentarji
COP28, ursula von der leyen
Profimedia

Več kot 110 držav je podpisalo zavezo, da bodo do leta 2030 potrojile svetovno zmogljivost obnovljivih virov energije, so sporočili na podnebni konferenci ZN COP28 v Dubaju. K temu cilju je pozvala Evropska unija. Znanstveniki sicer opozarjajo, da povečevanje obnovljivih virov ne bo dalo rezultata, če ne bomo hkrati bistveno zmanjšali oziroma opustili rabe fosilnih goriv.

Več kot 110 držav je podpisalo zavezo, da bodo do leta 2030 potrojile svetovno zmogljivost obnovljivih virov energije, so danes sporočili na podnebni konferenci ZN COP28 v Dubaju.

Podpisan dokument ni pravno zavezujoč, a je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prepričana, da bodo dosegli ta cilj. Države bodo sodelovale, da bi do konca desetletja povečale svetovno zmogljivost proizvodnje energije iz obnovljivih virov na najmanj 11.000 gigavatov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo predsedstvo COP28 v Dubaju.

Zavezale so se tudi, da bodo skupaj podvojile svetovno povprečno letno stopnjo izboljšanja energetske učinkovitosti na več kot štiri odstotke na leto. Predsedujoči COP28 Sultan al Džaber je sporočil, da je zavezo podpisalo 117 držav, pričakujejo pa, da bo končno število še večje.

K novemu cilju je v začetku leta prvič pozvala Evropska unija. Von der Leyen je za AFP ocenila, da je zaveza za potrojitev obnovljivih virov energije zelo močno sporočilo vlagateljem in finančnim trgom, da se ves svet približuje temu cilju. “Prepričana sem, da bomo dosegli ta cilj. Točka, na kateri moramo še zelo trdo delati, je hitrost,” je še dejala.

Povečanje obsega vetrnih, sončnih in drugih obnovljivih virov energije je ključnega pomena za dosego svetovnega cilja – ničelne neto emisije toplogrednih plinov do leta 2050.

Znanstveniki sicer opozarjajo, da povečevanje obnovljivih virov ne bo dalo rezultata, če ne bomo hkrati bistveno zmanjšali oziroma opustili rabe fosilnih goriv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje