V Gruziji nadalje napeto: premier Bruselj obtožil groženj zaradi spornega zakona

Svet 23. Maj 202421:56 2 komentarja
Protest v Gruziji proti zakonu o tujih agentih
Protest v Gruziji proti zakonu o tujih agentih (Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze)

Gruzijski premier Irakli Kobahidze je danes neimenovanega evropskega komisarja obtožil, da mu je zagrozil s protiukrepi zaradi sprejetja spornega zakona o tujem vplivu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na zakon, zaradi katerega so v zakavkaški državi več tednov potekali protesti, je predsednica Salome Zurabišvili sicer vložila veto.

V skladu z zakonom, ki ga je nedavno sprejel gruzijski parlament, se morajo nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod tujim vplivom. Proti zakonu so od začetka aprila v državi množično protestirali zlasti mladi, ki menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju s ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Vlada pod vodstvom stranke Gruzijske sanje medtem trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne želi razkriti izvora sredstev.

V Bruslju pa menijo, da je zakon nezdružljiv z dolgoletnimi prizadevanji Tbilisija za članstvo v EU. Kot je danes obelodanil Kobahidze, ga je v zvezi z zakonom nedavno poklical neimenovan evropski komisar in mu predstavil ukrepe, ki bi jih zahodni politiki lahko sprejeli proti Gruziji, če bo vlada odpravila veto, ki ga je na zakon vložila Salome Zurabišvili, navaja AFP.

“Videli ste, kaj se je zgodilo Ficu, zato morate biti zelo previdni,” je po besedah Irakli Kobahidzeja dejal komisar, pri čemer je imel v mislih nedavni poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. Gruzijski premier je besede označil za “srhljivo grožnjo” in pojasnil, da se je iz previdnosti odločil o njej obvestiti javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje