V Indoneziji sumijo, da so trije otroci umrli zaradi neznane oblike hepatitisa

Svet 03. Maj 202218:38 0 komentarjev
hepatitis, test
PROFIMEDIA

Indonezijsko ministrstvo za zdravje sumi, da so trije otroci minuli mesec umrli zaradi akutne bolezni jeter neznanega izvora, ki so jo doslej potrdili pri najmanj 228 otrocih po svetu.

Indonezijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so prejšnji mesec v prestolnici Džakarta umrli trije otroci, pri katerih so se pojavili nekateri simptomi hepatitisa neznanega izvora. Otroci, stari dve, osem in enajst let, so imeli vročino, zlatenico, krče in izgubo zavesti, je dejala tiskovna predstavnica ministrstva Siti Nadia Tarmizi. “Trenutno sumimo, da gre za akutni hepatitis, a pri tem še moramo potrditi, da ne gre za znane viruse hepatitisa A, B, C, D,” je dejala Tarmizi. Indonezijsko ministrstvo za zdravje tako trenutno intenzivno raziskuje vzrok bolezni.

Če se bodo njihovi sumi potrdili, bi se skupno število smrtnih žrtev povečalo na najmanj štiri, poroča britanski Guardian. V zadnjem času se je po številnih državah po svetu začel pojavljati akutni hepatitis nejasnega vzroka, ki prizadene otroke. Simptomi, ki so se pri otrocih pojavljajo, so bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, driska, zlatenica, splošna oslabelost in utrujenost. Pojavi se lahko temen urin ali svetlo blato. Vročina je bila prisotna v redkih primerih.

Tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jasarević je danes sporočil, da so doslej potrdili 228 verjetnih primerov hepatitisa neznanega izvora pri otrocih, več deset pa jih še preiskujejo. “Do 1. maja je WHO iz 20 držav prejela poročila o najmanj 228 verjetnih primerih, več kot 50 dodatnih primerov pa je v preiskavi,” je dejal Jasarević, poroča Reuters. Doslej je sicer zaradi bolezni nejasnega izvora umrl en otrok.

Pojav morebitne nove bolezni, ki prizadene le majhne otroke – večina jih je mlajših od 10 let in nimajo nobenih osnovnih bolezni –  v zadnjih tednih skrbi svetovno javnost. Do večjega izbruha je prišlo v Združenem kraljestvu, ZDA, Irskem, Nizozemskem, Tudi v Sloveniji so v minulih dneh obravnavali enega otroka, starejšega od deset let, pri katerem je najverjetneje šlo za hepatitis neznanega izvora. Kaj doslej vemo o skrivnostnem hepatitisu, lahko preberete tukaj. 

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) v petek sicer objavil analizo o skupini obolelih otrok v Alabami, kjer je bilo devet otrok pozitivnih na skupni patogen adenovirus 41. Znano je, da adenovirus 41 povzroča gastroenteritis pri otrocih, vendar “običajno ni znan kot vzrok za hepatitis pri sicer zdravih otrocih”, so pojasnili pri CDC. Raziskava je pri tem izključila druge pogoste izpostavljenosti, vključno s covidom-19, virusi hepatitisa A, B in C, ki so najpogostejši vzroki hepatitisa v ZDA. Adenovirusi se običajno širijo s tesnim osebnim stikom, kužnimi kapljicami in stikom z okuženimi površinami. Obstaja več kot 50 vrst adenovirusov, ki najpogosteje povzročajo prehladna obolenja, pa tudi številne druge bolezni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!