V Iranu aretirali očeta Mahse Amini, da bi zatrli proteste ob obletnici smrti

Svet 16. Sep 202316:04 1 komentar
Protesti v Londonu ob obletnici smrti Mahse Amini.
Protesti v Londonu ob obletnici smrti Mahse Amini. (Foto: PROFIMEDIA)

Iranska revolucionarna garda je danes začasno pridržala očeta Mahse Amini, da bi preprečila spominsko slovesnost ob obletnici hčerine smrti, ki je v policijskem pridržanju umrla pred letom dni.

Po navedbah organizacije za človekove pravice Hengaw so Amjada Aminija aretirali danes zjutraj, a so ga medtem že izpustili na prostost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iranske oblasti pridržanja sicer niso potrdile, iranski državni mediji pa so novico o pridržanju označili za lažno.

Da so Aminija izpustili na prostost, je na družbenem omrežju X sporočila tudi organizacija Kurdistan Human Rights Network s sedežem v Parizu.

Smrt Mahse Amini je sprožila val množičnih protestov v Iranu. Ti so bili sprva usmerjeni poti islamskim pravilom oblačenja za ženske, kmalu pa so prerasli v protivladne demonstracije oziroma odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.

Med večmesečnimi protesti je bilo ubitih na stotine ljudi, med njimi več deset pripadnikov varnostnih sil.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi se je na predvečer obletnice smrti Amini v mestu Mašhad srečal z družinami pripadnikov varnostnih sil, ki so bili ubiti med množičnimi protesti, danes poročajo iranski mediji. “Raisi se je srečal z družinami zagovornikov varnosti,” poročanje iranske tiskovne agencije IRNA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pri tem je Raisi pozdravil “sramoten neuspeh sovražnikovega projekta, katerega cilj je bil destabilizirati” Iran. Iranske oblasti so danes izvedle aretacije več posameznikov, ki naj bi bili povezani s separatističnimi skupinami v iranskem Kurdistanu. Obtoženi so “načrtnega ustvarjanja negotovosti” in produkcije vsebin za “sovražne medije”, poroča AFP.

Spominska komemoracija ob prvi obletnici smrti Mahse Amini v Londonu.
Spominska komemoracija ob prvi obletnici smrti Mahse Amini v Londonu. (Foto: PROFIMEDIA)

Iz Slovenije ob obletnici podpora položaju žensk v Iranu

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta ob prvi obletnici smrti Mahse Amini izrekla podporo iranskim ženskam. Položaj žensk v Iranu je še vedno zaskrbljujoč, je opozoril Golob, Fajon pa je poudarila, da so prihodnost sveta ženske in mladi po svetu, ki se borijo za svobodo.

Položaj žensk v Iranu je leto kasneje še vedno zelo zaskrbljujoč, ustrahovanje ter sistematično zatiranje žensk in zagovornikov človekovih pravic se nadaljujeta, je vlada na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, navedla besede premierja Goloba. Mednarodna skupnost mora še naprej braniti njihov pravični boj za svobodo in boljšo prihodnost, je dodala vlada.

Ministrica Fajon pa je na družbenem omrežju X zapisala, da so ženske in mladi po celem svetu, ki se borijo za svobodo, človekove pravice in demokracijo, prihodnost tega sveta.

O izbruhu množičnih protestov v Iranu je za rubriko Poglobljeno pred časom spregovorila tudi Raha Bahreini, pravnica in zagovornica človekovih pravic, ki od leta 2014 dela kot raziskovalka za Iran pri nevladni organizaciji Amnesty International. Spregovorila je o pobijanju protestnikov, med njimi tudi otrok in mladostnikov, o usmrtitvah, nepoštenih sojenjih, predvsem pa o sistemskem nesankcioniranju, ki oblast še opogumlja v izvajanju vedno novih zločinov. Celoten pogovor z Bahreini si lahko preberete v prispevku “To je čas domišljije in poguma, a tudi žalovanja”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje