Iranski protestnik: Ko greš na ulice, veš, da se morda ne boš vrnil

Svet 12. Okt 202215:06 0 komentarjev
Protesti v Iranu
Profimedia

Na protestih v Iranu je po poročanju več organizacij za človekove pravice do zdaj umrlo okoli 200 ljudi, za več kot sto pa so oblasti izdale obtožnice. Varnostne sile skušajo protestniško gibanje grobo zatreti, vendar to protestnikov za zdaj ni ustavilo. "Ko greš na ulice, v sebi veš, da se morda ne boš vrnil nazaj," je za BBC dejal eden od njih.

V Iranu se nadaljujejo protesti po smrti Mahse Amini. Po poročanju organizacij za človekove pravice je na shodih, ki jih iranski varnostni organi grobo zatirajo, umrlo okoli 200 ljudi. Kljub poročilom o številnih smrtih ter izginotjih, pa protestniki pri svojih zahtevah vztrajajo.

“Ko greš na ulice, moraš biti pripravljen na vse. V sebi veš, da se morda ne boš vrnil,” je za BBC dejal protestnik iz Teherana. Dodal je, da ga je policija sicer pretepla, vendar je do njegovih kolegov postopala še bolj grobo.

Iz Irana poročajo tudi o izginotjih protestnikov. Pred dnevi je razburilo izginotje 16-letnega dekleta. Izginila je po tem, ko je sodelovala na protestu, kjer je zažgalo svojo naglavno ruto, čez deset dni pa so jo našli mrtvo. Družina umrlega dekleta sicer meni, da so za njeno smrt odgovorne oblasti, ki pa vpletenost v umor in povezavo njene smrti s trenutnimi protesti zanikajo.

Povod za množične proteste, ki že tedne potekajo po celotnem Iranu, je bila smrt 22-letne Amine, ki jo je zaradi domnevno nepravilnega nošenja naglavne rute pridržala iranska moralna policija. Na protestih ženske zažigajo svoje naglavne rute, vendar protesti niso le nasprotovanje strogim pravilom glede oblačenja žensk. Kot je za BBC pojasnil protestnik, so njihove zahteve prerasle začetne okvirje. “Že od začetka smo zahtevali svobodo, pravičnost, svobodo tiska, svobodno izbiro. Protestiramo za človekove pravice, upor naglavnim rutam pa je bila le začetna iskra,” je pojasnil.

Zaradi protestov obtožili več kot sto ljudi

Iranske oblasti so danes sporočile, da so vložile obtožnice proti več kot sto ljudem zaradi protestov. Po navedbah oblasti so v pokrajini Teheran obtožili 60 ljudi, 65 pa v južni pokrajini Hormozgan, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obtoženi so organizacije nezakonitih zbiranj, napadov na javno in zasebno lastnino ter sejanja terorja med prebivalstvo, so sporočili.

Teheranski tožilec Ali Salehi je napovedal, da bodo odločno obračunali s tistimi, ki napadajo ljudi ali njihovo lastnino ter pripadnike varnostnih oziroma druge spodbujajo k uporu.

Medtem je iranski notranji minister Ahmad Vahidi dejal, da ne verjame, da so protesti začetek nove revolucije. “Naši sovražniki vedo, da lahko dosežejo politični prevrat s podporo protestom, a to je neumno, ker ne vedo nič o naši državi,” je dejal Vahidi. Po njegovih besedah se Iranci zavedajo, da simpatije Zahoda do Irana služijo le njihovim lastnim političnim interesom. “Naša naloga in naloga duhovščine je, da izobrazimo te mlade ljudi, ki imajo popačeno sliko Zahoda,” je dejal.

Protesti v Iranu se kljub grožnjam nadaljujejo. Po poročanju dpa je v Teheranu manj zbiranj, nastajajo pa nove oblike protestiranja. Tako nasprotniki režima svoja politična sporočila objavljajo v obliki grafitov po mestu. Oblasti jih hitro prekrijejo, a se kmalu spet pojavijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!