V Italiji težave povzročajo “pretirano samozavestni” medvedi

Svet 08. Feb 202417:02 0 komentarjev
Medved
Foto: PROFIMEDIA

Rjavi medvedi so v Italiji nekoč veljali za skoraj izumrle, a si je populacija po zaslugi projekta, ki ga je financirala Evropska unija, opomogla. Zdaj lokalne oblasti tarnajo, da so medvedi postali "pretirano samozavestni" in zahtevajo odstrel, zaradi česar pa so na nogah borci za pravice živali.

V torek so oblasti v pokrajini Trentinsko – Zgornje Poadižje na severu Italije usmrtile rjavega medveda, ki je bil po njihovem mnenju nevaren za ljudi, kar je sprožilo proteste zagovornikov pravic živali in preiskavo italijanskega ministra za okolje, poroča Euronews.

Medved, ki so ga poimenovali M90, je kazal “pretirano samozavest in se pogosto zadrževal v urbanih območjih”, saj je večkrat sledil ljudem. Nazadnje je več kot pol kilometra sledil paru pohodnikov po gozdni cesti, so sporočile lokalne oblasti. Italijanski okoljski inštitut Ispra je potrdil, da je treba “medveda M90 čim prej odstraniti”, so dodali v uradni izjavi.

Medveda so identificirali s pomočjo ovratnice za sledenje in ušesnih označb, ustrelili pa so ga pripadniki gozdarske službe v dolini Sole v vzhodnih Alpah.

Skupine za pravice živali na nogah

Medtem okoljevarstvene skupine opozarjajo, da je bila odredba za odstrel izdana prehitro, posledično pa niso imele časa, da bi zaprosile za odlog odstrela, poroča Euronews.

Za soboto so že napovedale protest v glavnem mestu pokrajine Trento. Zaradi časovnega usklajevanja odredbe in izvršitve odstrela “menimo, da se je med podpisovanjem odredbe iz pušk že kadilo”, je dejal Massimo Vitturi iz skupine za pravice živali LAV. Tudi italijanski minister za okolje Gilberto Pichetto Fratin je podvomil, da je bil odstrel v tem primeru najboljša možnost, in v izjavi zapisal, da “to ne more biti edina možnost”.

Pozval je k prizadevanjem za “zagotovitev mirnega sobivanja človeka in medveda na istem ozemlju”.

Oblasti v pokrajini Trentinsko – Zgornje Poadižje se sicer že nekaj časa pregovarjajo z aktivisti za pravice živali glede tega, kaj storiti z naraščajočo populacijo alpskih rjavih medvedov. Vrsta je nekoč veljala za skoraj izumrlo, vendar se je po zaslugi projekta, ki ga je financirala Evropska unija, število medvedov znova povečalo.

Lani spomladi so oblasti v nacionalnem parku Brenta ujele 17-letno samico z imenom JJ4.

Medvedka, ki je napadla tekača
Medvedka, ki je napadla tekača, med enim izmed preteklih pregledov (VIR: PROFIMEDIA)

Približno dva tedna prej je ubila tekača, leta 2020 pa je ranila očeta in sina, ki sta bila na sprehodu. Zagovorniki pravic živali so se borili za njeno premestitev v Romunijo. Hkrati je italijansko upravno sodišče od Evropskega sodišča zahtevalo pojasnilo glede pokrajinskega ukaza o izločitvi.

17-letna medvedka je sicer potomka dveh slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus. S tem projektom so želeli preprečiti izumrtje rjavih medvedov na območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!