V izraelskih napadih na Gazo 99 mrtvih. Tarča napadov tudi Rafa

Svet 22. Feb 202409:27 > 18:13 0 komentarjev
raketiranje Rafe
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

V nočnih izraelskih napadih na Gazo je bilo po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ubitih 99 ljudi. Vojska je ciljala tudi Rafo na skrajnem jugu palestinske enklave. O eni smrtni žrtvi poročajo tudi iz izraelske naselbine na Zahodnem bregu.

Izrael je nadaljeval nočne napade na Gazo, kjer je bilo do jutra ubitih 99 ljudi, je sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Vojska je ciljala tudi Rafo na skrajnem jugu palestinske enklave. Iz mesta, kjer je okoli 1,5 milijona ljudi, prihajajo poročila o številnih napadih izraelske vojske.

O strelskem napadu na več vozil poročajo tudi iz ene od izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu. V napadu je bila danes ubita najmanj ena oseba, še osem je ranjenih. Policija je sporočila, da je dva napadalca ubila, tretji pa je huje ranjen, poroča portal izraelskega časnika Haaretz.

Napad se je zgodil na cesti blizu naselbine Maale Adumim, ki je ena od nezakonitih izraelskih naselbin na Zahodnem bregu. Kot je pojasnila policija, so napadalci iz avtomatskega orožja sprožili strele na vozila, ki so stala v prometnem zastoju. Gre za nov nasilni incident na Zahodnem bregu, kjer izraelske okupacijske sile redno izvajajo racije, ki so od oktobra lani zahtevale najmanj 400 življenj Palestincev.

strelski napad na Zaghodnem bregu
Foto: Ammar Awad/REUTERS

Pogovori o možnosti prekinitve ognja

V senci kontinuiranih napadov sicer potekajo pogovori o možnostih za novo prekinitev ognja v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc, ki je minuli teden 10. marec opredelil kot skrajni rok za kopensko ofenzivo v Rafi – če Hamas prej ne vrne zajetih talcev – je povedal, da obstajajo prizadevanja za nov načrt vrnitve talcev.

Da je v bližnji prihodnosti možen preboj pri pogajanjih glede izpustitve talcev, je v ntervjuju za arabsko televizijo Al Gad dejal tudi eden od voditeljev gibanja Hamas Musa Abu Marzuk. Kot pogoje za tak dogovor je navedel končanje izraelskega vojaškega posredovanja v Gazi in vrnitev razseljenih Palestincev nazaj na sever enklave. V zameno za izpustitev vseh talcev iz Gaze naj bi zahtevali tudi izpustitev 500 Palestincev iz izraelskih zaporov.

Marzuk je povedal tudi, da ni nujno, da bi Gazi v prihodnje vladal Hamas, saj da bi lahko v enklavi vladala tudi “druga sposobna palestinska vlada”. Kljub temu pa Hamas ni pripravljen zapustiti Gaze in bo nadaljeval svoj boj, je poudaril.

Pomen takojšnje prekinitve ognja poudarjajo tudi v skupni izjavi voditeljev več mednarodnih organizacij in agencij Združenih narodov. Kot nujno za preprečitev še hujše katastrofe v Gazi ob tem poudarjajo še izpustitev talcev, zaščito civilistov in infrastrukture, neoviran prehod humanitarne pomoči in nadaljnjo podporo agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

“V manj kot petih mesecih od brutalnih napadov na Izrael in posledični eskalaciji je bilo na območju Gaze ubitih in ranjenih več deset tisoč Palestincev. Več kot tri četrtine prebivalcev je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, mnogi med njimi večkrat. Soočajo se s hudim pomanjkanjem hrane, vode, sanitarij in zdravstvenega varstva,” piše v izjavi voditeljev, ki je bila objavljena v sredo zvečer.

Na današnji seji vlade so sicer potrdili, da bo Slovenija agenciji UNRWA namenila 500.000 evrov. Obenem je vlada sprejela tudi sklep o materialni pomoči palestinskemu civilnemu prebivalstvu, ki mu bo namenila hrano in opremo za nastanitev v ocenjeni vrednosti 434.105 evrov.

Danes v Izraelu odposlanec Bele hiše

V Izrael je medtem iz Egipta prispel odposlanec Bele hiše za Bližnji vzhod Brett McGurk, navaja AFP. Da je v Kairu tudi njihov vodja Ismail Hanija, je potrdilo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Medtem pa je vodja humanitarne službe ZN Martin Griffiths izkoristil srečanje zunanjih ministrov skupine G20 v Braziliji in šefe diplomacij najvplivnejših držav na svetu pozval, naj izkoristijo svojo moč za dosego miru v Gazi. V zapisu za katarsko televizijo Al Džazira je opozoril, da bosta v nasprotnem primeru njihov molk in neukrepanje pomenila, da bo “več žensk in otrok odvrženih v odprte grobove v Gazi”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!