V Južni Afriki “prijatelji” skupine BRICS: med njimi Iran in Savdska Arabija

Svet 02. Jun 202316:25 0 komentarjev
BRICS
Russian Foreign Ministry/via REUTERS

Predstavniki več držav so se danes v Cape Townu z ministri držav skupine BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika) pogovarjali o tesnejših povezavah. Od začetka vojne v Ukrajini, ki je še dodatno poglobila vrzeli v mednarodni skupnosti, se skupina BRICS želi vse bolj vzpostaviti kot protiutež Zahodu, navaja tiskovna agencija Reuters. V Južno Afriko sta med drugim pripotovala predstavnika Savdske Arabije in Irana.

Južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor je na današnjem zasedanju zunanjih ministrov držav skupine BRICS kritizirala premožne države, češ da so se osredotočile na konflikte in zanemarjajo problematiko naraščajoče revščine. Opozorila je, da “konflikt v enem delu sveta ne sme nadomestiti boja proti revščini”, pri čemer vojne v Ukrajini ni omenila.

“Izkoreninjenje revščine v vseh njenih oblikah in razsežnostih, vključno s skrajno revščino, je največji svetovni izziv in predpogoj za trajnostni razvoj,” je na drugem dnevu zasedanja skupine BRICS dejala ministrica Pandor. Opozorila je, da v svetu ni več skupnega razumevanja tega globalnega izziva. “Pozornost in sredstva bogatejših partnerjev so bila preusmerjena, organizacije pa se ne odzivajo na potrebe in zahteve globalnega juga. Na stisko revnih se pozablja, velike sile pa so vpletene v svetovne spopade. To se mora spremeniti,” je dodala.

Zunanji ministri članic skupine BRICS, ki jo sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, so v četrtek ob začetku zasedanja vnovič pozvali k spremembi globalne ureditve v korist multipolarnemu svetu. Njihovemu srečanju bo konec avgusta v Johannesburgu sledil še vrh voditeljev skupine, ki bi se ga lahko udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Južna Afrika bi sicer morala kot članica Mednarodnega kazenskega sodišča Putina ob prihodu na njeno ozemlje pridržati in izročiti sodišču v Haagu, ki je zanj izdalo tiralico zaradi domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov brazilski kolega Mauro Vieira (Russian Foreign Ministry/via REUTERS)

Petim državam skupine BRICS, ki razmišlja, da bi medse sprejela nove članice, se je danes na tako imenovanih “pogovorih s prijatelji” v Cape Townu pridružilo še več drugih držav. V Južno Afriko so tako pripotovali predstavniki Irana, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Kube, Demokratične republike Kongo, Komorov, Gabona in Kazahstana. Virtualno pa so se pogovorov udeležili še Egipt, Argentina, Bangladeš, Gvineja-Bissau in Indonezija, navaja tiskovna agencija Reuters in dodaja, da se skupina BRICS vse bolj vzpostavlja kot antipol Zahodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!