V Južni Koreji ne bodo smeli več jesti psov

Svet 09. Jan 202408:56 1 komentar
Korejska pasja farma
Južnokorejska pasja farma (Foto: PROFIMEDIA)

V Južni Koreji prebivalci ne bodo več smeli jesti psov, saj je tamkajšnji parlament sprejel zakon, ki to prepoveduje. Odločitev bo v veljavo postopoma stopila v naslednjih treh letih, kršitelje pa bo doletela večletna zaporna kazen in dobrih 20 tisoč evrov kazni.

Južnokorejski parlament je z močno podporo sprejel zakon, ki popolnoma prepoveduje uživanje in prodajo pasjega mesa. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, bo zakon v polnosti stopil v veljavo po triletnem prehodnem obdobju. Kršitelje bo lahko doletelo do tri leta zaporne kazni in plačilo globe v višini dobrih 20 tisoč evrov.

Pasje meso je del južnokorejske kuhinje že stoletja, vendar se danes ta navada spreminja, saj vse več Korejcev pse vidi kot hišne ljubljenčke. Tako danes pse po poročanju Reutersa jedo pretežno starejši. Več raziskav med prebivalstvom je pokazalo, da velika večina že leta ni zaužila pasjega mesa ter ga tudi v prihodnje ne namerava. Aktivisti so dalj časa opozarjali tudi na razmere, v katerih so vzgajali pse, in na krute načine zakola.

Pomembno vlogo v boju za prepoved uživanja pasjega mesa sta imela tudi južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol in prva dama Kim Keon Hee, ki je ob nastopu te funkcije dejala, da je neuživanje pasjega mesa izraz spoštovanja do človekovega najboljšega prijatelja in spoštovanje življenja. Predsedniški par tudi sicer velja za ljubitelja živali, saj je posvojil več psov in mačk.

V Južni Koreji so uživanje pasjega mesa skušali prepovedati že v preteklosti, vendar je oblast vsakič naletela na oster odpor rejcev psov in drugih vpletenih v predelavo in prodajo. Nekaj jih je proti tokratnemu osnutku prepovedi protestiralo tudi novembra, a je vlada po poročanju Reutersa obljubila, da bo vsem, ki so se ukvarjali z vzrejo psov za zakol, finančno pomagala.

Korejsko kmetijsko ministrstvo je ocenilo, da je aprila 2022 približno 1.100 kmetij vzrejalo 570.000 psov, ki so jih nato stregli v približno 1.600 restavracijah. Združenje rejcev psov in prodajalcev pasjega mesa medtem navaja višje številke in trdi, da bo prepoved vplivala na 3.000 restavracij in na 3.500 kmetij, ki vzreja 1,5 milijona psov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje