Bodo v Južni Koreji vendarle prepovedali uživanje pasjega mesa?

Svet 17. Nov 202316:29 3 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Južnokorejski parlament bo še do konca tega leta na mizo dobil predlog zakona, s katerim želijo prepovedati tradicionalno, a kruto "kulinarično specialiteto" – pasje meso. Predlog so pozdravile številne organizacije za zaščito živali, da bo zakon sprejet, pa upata tudi južnokorejski predsednik in prva dama.

Pasje meso je del južnokorejske kuhinje že stoletja. Čeprav se je uživanje pasjega mesa v zadnjih desetletjih drastično zmanjšalo (nedavna raziskava je pokazala, da 64 odstotkov vprašanih uživanju pasjega mesa nasprotuje, v zadnjem letu pa ga je jedlo zgolj osem odstotkov ljudi), v Južni Koreji še vedno obstaja približno 1.150 vzrejnih farm, 34 klavnic, 219 distribucijskih podjetij in približno 1.600 restavracij, v katerih strežejo pse.

Južna Koreja je zaradi svoje tradicionalne, a krute prakse v tujini tarča kritik že leta, poroča Reuters, v zadnjem času pa se je nasprotovanje uživanju pasjega mesa povečalo tudi med domačini, še posebej med mladimi. Med glasnimi kritiki je tudi prva dama Kim Keon Hee, ki se za prepoved javno zavzema vse odkar je njen mož Yoon Suk-yeol postal predsednik, skupaj pa sta posvojila nekaj potepuških psov.

“Neuživanje pasjega mesa je izraz spoštovanja do človekovega najboljšega prijatelja in pomeni tudi spoštovanje življenja,” je dejala kmalu po tem, ko je zasedla mesto prve dame.

Foto: PROFIMEDIA

“Čas je, da s sprejetjem posebnega zakona za odpravo uživanja pasjega mesa končamo družbene spore in polemike,” pa je na nedavnem srečanju z vladnimi uradniki in borci za pravice živali dejal tudi Yu Eui-dong, vodja vladajoče Stranka moči ljudstva (People Power Party).

Vlada in vladajoča stranka bosta letos predstavili predlog zakona za uveljavitev prepovedi, je dejal in dodal, da bi moral biti predlog zakona ob pričakovani dvostrankarski podpori v parlamentu sprejet.

Kmetijski minister Chung Hwang-keun je na srečanju povedal, da bo vlada prepoved uvedla hitro, hkrati pa zagotovila največjo možno podporo – tudi finančno – tistim, ki se ukvarjajo s proizvodnjo pasjega mesa, in bodo morali svoja podjetja zaradi novega zakona zapreti.

Južna Koreja je sicer v preteklosti že večkrat poskusila prepovedati uživanje mesa, a je vedno znova naletela na močan odpor in proteste ljudi, ki so vključeni v to industrijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje