V Kijevu kitajskega odposlanca pričakale zahteve po ozemeljski celovitosti

Svet 17. Maj 202321:22
kitajska delegacija v Kijevu
PROFIMEDIA

V Kijevu se je z ukrajinskim vrhom srečal posebni kitajski odposlanec Li Hui, ki na svoji turneji skuša predstaviti kitajsko rešitev konflikta v Ukrajini. Zunanji minister Dimitro Kuleba je v pogovoru z odposlancem poudaril pomen ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na srečanju s posebnim kitajskim odposlancem Li Huijem v Kijevu poudaril pomen ozemeljske celovitosti svoje države, je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Ob tem je pohvalil pomen kitajskih prizadevanj za posredovanje v konfliktu v Ukrajini.

Kuleba je “podrobno pojasnil načela za ponovno vzpostavitev stabilnega in pravičnega miru, ki temelji na spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine”, po navedbah francoske tiskovne agencije AFP piše v izjavi ukrajinskega zunanjega ministrstva.

Ukrajinski zunanji minister je ob tem pohvalil pomen posredniške vloge Kitajske, med drugim tudi pri sporazumu, ki je omogočil obnovitev izvoza žita prek Črnega morja, in pri varnosti na področju jedrske energije. Strani sta se tudi dogovorili, da bosta “okrepili dialog o ključnih vprašanjih”.

Kitajski posebni odposlanec Li Hui je v torek prispel v ukrajinsko prestolnico na dvodnevne pogovore s tamkajšnjimi oblastmi v okviru turneje po več evropskih državah, katere cilj je promocija kitajskega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini.

Kitajski voditelj Ši Džinping si prizadeva, da bi bila njegova država nevtralna posrednica v konfliktu. Marca se je mudil v Moskvi, Kijeva pa doslej ni obiskal. Večkrat je bil deležen kritik, ker Kitajska ni neposredno obsodila ruskega napada na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.