V Kijevu več eksplozij, Rusija na Krimu sestrelila dron

Svet 04. Maj 202321:41 3 komentarji
eksplozija drona nad kijevom
Gleb Garanich/REUTERS

V Kijevu je zvečer odjeknilo več eksplozij, po poročanju prebivalcev je bilo slišati tudi streljanje. Iz urada ukrajinskega predsednika so sporočili, da so sestrelili sovražnikov dron. Med tem pa so ruske oblasti sporočile, da so na polotoku Krim sestrelile dron.

V ukrajinski prestolnici Kijev in okolici so se danes zvečer oglasili alarmi za zračni napad. V središču mesta je bilo po navedbah prebivalcev slišati eksplozije in streljanje. Vojaške oblasti v mestu so ljudi pozvale, naj ostanejo mirni in odidejo v zaklonišča. Oblasti so zatem sporočile, da je bil sestreljen dron.

Eksplozije so v Kijevu, ki je bil že ponoči tarča napadov z droni, odmevale približno 15 do 20 minut, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njeni novinarji so povedali, da so videli dron, ki ga je ukrajinska zračna obramba skušala sestreliti, zatem pa poročali o črnem dimu v zraku.

Vojaška uprava v prestolnici je medtem sporočila, da je “zračna obramba na delu”. Po približno 20 minutah so objavili konec zračnega napada.

“Sovražnikov dron je bil sestreljen,” je sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

eksplozija drona nad kijevom
Stringer/REUTERS

Župan Kijeva Vitalij Kličko je poročal o “eksplozijah in požaru v okrožju Solomjanski v prestolnici”. Kmalu zatem je dejal, da so gasilci omejili požar, ki je izbruhnil v štirinadstropni stavbi. Informacije o morebitnih žrtvah še preverjajo, je še dodal po poročanju AFP.

Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so že ponoči pretresli ruski napadi z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. Po poročanju ukrajinskih sil je Rusija proti Ukrajini izstrelila približno 24 dronov, od katerih jih je 18 sestrelila ukrajinska zračna obramba. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo.

Vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko je pri tem sporočil, da Kijev tako intenzivnih napadov ni doživel že od začetka leta.

Rusija naj bi na Krimu sestrelila dron

Ruske oblasti pa so sporočile, da je bil v bližini letalskega oporišča v Sevastopolu na polotoku Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 priključila, sestreljen dron. Gre za zadnjega v nizu tovrstnih incidentov v zadnjih dneh, ko so iz Rusije poročali o podobnih napadih z droni in eksplozijah.

“Nov napad na Sevastopol. Približno ob 19. uri (18. uri po srednjeevropskem času) so sile zračne obrambe uničile brezpilotni letalnik na območju letališča Belbek,” je za Telegram sporočil proruski guverner Sevastopola Mihail Razvožajev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil po več napadih z droni, ki jih je Rusija obsodila, vključno z napadom, ki je bil po navedbah Moskve namenjen atentatu na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

ruska vojaška parada
PROFIMEDIA

V Rusiji in na Krimu se je v zadnjih dneh pred pričakovano protiofenzivo ukrajinskih sil zgodilo več sabotaž, med drugim na železnice in skladišča goriva, čeprav Kijev ni prevzel odgovornosti za nobeno od njih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje