Po silovitih ruskih napadih na poljskem nebu za kratek času tudi Natova letala

Svet 11. Apr 202409:34 > 19:22 5 komentarjev
Poljsko vojaško letalo Mig
Poljsko vojaško letalo Mig (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi silovitih ruskih napadov na Ukrajino so danes za kratek čas, poleg poljskih zračnih sil, poletela tudi Natova letala. Pred tem je v raketnih napadih na mesto Odesa na jugu Ukrajine umrlo najmanj pet ljudi, med njimi 10-letna deklica. Tudi iz regije Harkov so poročali o silovitem ruskem obstreljevanju.

Operativno poveljstvo poljske vojske je zgodaj zjutraj prek družbenih omrežij sporočilo, da so zaradi silovitih ruskih raketnih napadov na več ciljev v Ukrajini, tudi na zahodu, dvignile bojno pripravljenost.

V poljski zračni prostor so zato poleg poljskih zračnih sil poletela tudi zavezniška bojna letala zveze Nato.

Kasneje je poljsko poveljstvo sporočilo, da je bila operacija prekinjena, letala pa so se vrnila v bazo.

Ruski napad usoden za 10-letno deklico

V Odesi na jugu Ukrajine so ruske rakete zahtevale pet življenj, vključno z 10-letno deklico, je v sredo zvečer na Telegramu sporočil guverner regije Oleg Kiper. Dodal je, da je več ranjenih, nekateri naj bi bili v kritičnem stanju. Ruske sile so po njegovih besedah napad izvedle z balističnimi raketami iskander. Ob tem je bil v pristaniškem mestu poškodovan objekt za oskrbo z elektriko.

Rusija je ponoči in danes zjutraj izvedla zračne napade na pet ukrajinskih regij, med drugim tudi na Harkov, Kijev in Mikolajiv. V tem južnem mestu so bili ubiti najmanj štirje ljudje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tri smrtne žrtve so ruski napadi zahtevali v Harkovu, od koder tudi danes poročajo o silovitem ruskem obstreljevanju in raketiranju, katerega tarča je bila energetska infrastruktura.

Po besedah guvernerja regije Olega Sinegubova so ruske sile izvedle najmanj deset napadov na ključno infrastrukturo. Ukrajinsko ministrstvo za energijo pa je sporočilo, da je bila na območju Kijeva v napadu uničena elektrarna Tripilska, ki je ključna za dobavo elektrike v regijah Kijev, Čerkasi in Žitomir.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem danes sporočil, da je prispel v Litvo na vrh pobude Tri morja na pogovore z voditelji srednje in vzhodne Evrope o podpori Ukrajini v vojni. Več o tem preberite v prispevku: Zelenski v eni najtesnejših zaveznic za utrditev podpore Ukrajini

Ukrajinski dron ubil dva otroka

Po podatkih ukrajinske vojske je Rusija nad državo poslala tudi 17 bojnih brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Zračna obramba jih je 14 sestrelila, prestregla pa je tudi dve manevrirni raketi ch-59, ki sta leteli proti Odesi.

Po navedbah predsednika Zelenskega so ruske sile ponoči nad Ukrajino skupno izstrelile več kot 40 raket in 40 dronov. “Nekatere rakete in brezpilotni letalniki šahed so bili uspešno sestreljeni. Na žalost le del,” je zapisal na omrežju X.

V ruski obmejni regiji Kursk so v napadu ukrajinskega brezpilotnega letalnika življenje izgubili trije ljudje, vključno z dvema otrokoma, pa je ponoči na Telegramu zapisal guverner regije Roman Starovojt. Po njegovih besedah je dron na avtomobil, v katerem so potovali civilisti, odvrgel eksplozivno napravo. Napade z droni naj bi Ukrajina izvedla tudi v sosednji regiji Voronež.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes ob napovedi Švice, da bo gostila konferenco na visoki ravni o miru v Ukrajini, dejal, da so kakršnikoli mirovni pogovori o Ukrajini brez Rusije so nesmiselni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje