Zelenski v eni najtesnejših zaveznic za utrditev podpore Ukrajini

Svet 11. Apr 202412:10 > 13:41 13 komentarjev
zelenski v litvi
Foto: Ints Kalnins/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel v Litvo, kjer se bo udeležil vrha pobude Tri morja. V ospredju bo nadaljevanje njegovih prizadevanj za krepitev podpore Ukrajini, tudi v vojaški pomoči. Zelenski je kasneje sporočil, da je z latvijskim predsednikom podpisal dvostranski varnostni sporazum, ki predvideva, da bo Latvija Ukrajini namenila letno vojaško podporo v višini 0,25 odstotka svojega BDP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da je prispel v Litvo na vrh pobude Tri morja na pogovore z voditelji srednje in vzhodne Evrope o podpori Ukrajini v vojni. Zelenski je v Vilno prišel v času, ko je Rusija okrepila zračne napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zaradi česar je Kijev Zahod znova zaprosil za vojaško pomoč.

“Glavna naloga za zdaj je, da si po najboljših močeh prizadevamo za okrepitev našega sistema zračne obrambe, da izpolnimo nujne potrebe ukrajinskih obrambnih sil in utrdimo mednarodno podporo, da bomo lahko premagali rusko agresijo,” je Zelenski še zapisal na družbenem omrežju X. Ob tem je poudaril, da Moskva ni le grožnja Ukrajini, ampak vsem državam, ki mejijo na Rusijo, in vsem, ki cenijo mednarodno pravo.

Litva, ki je ena najtesnejših zaveznic Ukrajine, danes gosti voditelje pobude Treh morij, regionalnega zavezništva, ki združuje države članice EU med Baltskim, Črnim in Jadranskim morjem. Na srečanju, ki se ga iz Slovenije udeležuje minister za obrambo Marjan Šarec, bodo predvidoma sprejeli deklaracijo o spodbujanju sodelovanja z Ukrajino in Moldavijo.

Latvija Ukrajini za vojaško podporo 0,25 odstotka BDP

Zelenski naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pogovarjal tudi z litovskim kolegom Gitanasom Nausedo, in sicer predvsem o potrebah Ukrajine, saj vojaška podpora zahodnih zaveznikov upada. Po navedbah urada litovskega predsednika bodo v ospredju pogovorov razmere na fronti, potreba po vojaški in finančni pomoči ter o možnosti Ukrajine za članstvo v zvezi Nato.

Zelenski je kasneje sporočil, da je z latvijskim predsednikom Edgarsom Rinkevičsom danes podpisal dvostranski varnostni sporazum, ki predvideva, da bo Latvija Ukrajini namenila letno vojaško podporo v višini 0,25 odstotka svojega bruto domačega proizvoda. Latvija se je v njem tudi zavezala, da bo Ukrajini deset let pomagala pri kibernetski obrambi, razminiranju in dronih, je še zapisal na omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje