V objavljenih tajnih dokumentih o Ukrajini omenjena tudi Slovenija

Svet 17. Apr 202319:32 8 komentarjev
ukrajinski vojaki
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Tajni dokumenti, ki bili so v začetku meseca objavljeni na več družbenih omrežjih, omenjajo tudi Slovenijo. 20 teh dokumentov je zdaj objavil tudi ameriški tednik Newsweek. Na enem od njih, po fotografiji sodeč nosi oznako tajno, je opisana tudi slovenska pomoč Ukrajini: v dokumentu je ocenjena politična volja Slovenije za pomoč Ukrajini.

Pred dvema tednoma je mednarodno javnost pretresla objava tajnih dokumentov, ki dajaje videz, da izvirajo iz ameriške vojske in obveščevalnih služb. V njih je podrobno opisana strategija ZDA in zveze Nato za podporo Ukrajini v času ruske invazije.

Zdaj je ameriški tednik Newsweek prvič objavil 20 dokumentov, ki nosijo oznaki tajno in strogo tajno. Ti nudijo pomemben vpogled v stanje vojne v Ukrajini. V njih pa je omenjena tudi Slovenija.

V enem izmed dokumentov, Newsweek je objavil fotografijo strani, je opisana pomoč evropskih držav Ukrajini. Zapisali so, da tu ni presenečenj. “Devet držav, gre za Belgijo, Bolgarijo, Dansko, Grčijo, Luksemburg, Latvijo, Portugalsko, Slovaško in Slovenijo, je opisanih kot države, ki se soočajo ‘z zmanjšanjem vojaških zmogljivosti ali politične volje’ za nadaljnje pošiljanje pomoči,” so povzeli dokumente.

Iz fotografije dokumenta pa je mogoče razbrati, da Slovenija še ima zmožnost pošiljanja orožja, a za to ni politične volje. Prav tako je v dokumentu zabeleženo, da je Slovenija ponudila možnost usposabljanja ukrajinskih vojakov in da je v preteklosti v Ukrajino že pošiljala orožje. Dokument, ki je označen z oznako tajno, navaja, da so bili podatki zbrani 2. marca.

vojaki po borbi v bahmutu
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Rusija pri Bahmutu pridobila manj kot tri kilometre na mesec

Zaupnih dokumenti so bili v začetku aprila objavljeni na več družbenih omrežjih. Že pred tem so bili objavljeni na Discordu, ki je priljubljen predvsem med ljubitelji iger. Tam so dokumenti ostali večinoma neodkriti, nato pa so se razširili na druge družbene platforme, kjer so jih pobrali ameriški uradniki in mediji.

Dokumenti, ki jih je objavil Newsweek, med drugim razkrivajo, da je v Ukrajini vsaj 100 Američanov. Šlo naj bi za zaposlene na veleposlaništvu ZDA, kjer ukvarjajo z diplomatskimi vprašanji in pomočjo, v državi pa je še 14 pripadnikov specialnih enot.

Rusija, tako dokumente povzema ameriški tednik, “počasi preplavlja ukrajinsko obrambo” z različnimi napadi. Obveščevalne informacije kažejo, da bo zaradi tega vojna trajala dlje kot do konca leta 2023. Čeprav Rusija nadzoruje skoraj 800 kvadratnih kilometrov ozemlja vzhodno od Bahmuta, obveščevalni podatki kažejo, da napreduje počasi. Od julija je Rusija pridobila le nekaj manj kot tri kilometre na mesec.

tank po bitki v Bahmutu
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Število ruskih plačancev, ki se borijo okoli Bahmuta, presega število ruskih vojakov. Po podatkih ameriških obveščevalnih služb, ki jih povzema Newsweek, 22.000 borcev skupine Wagner predstavlja 70 odstotkov vseh, ki se borijo na tem območju. Številka je precej višja od števila, ki je bilo znano doslej. “To je zagotovo nova kritična spremenljivka,” je zapisal newyorški tednik.

Kot so zapisali, je imela Rusija v začetku marca veliko premoč v Harkovu. Tam je bilo namreč 48.600 ruskih vojakov in le 7.250 ukrajinskih vojakov. Po obveščevalnih podatkih naj bi bilo v bojih ubitih ali ranjenih med 189.500 in 223.000 Rusov in od 124.500 do 131.000 Ukrajincev. Obveščevalne službe opozarjajo na pristranskost podatkov.

Zaradi razkritja dokumentov aretirali 21-letnika

Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja New York Times, so dokumenti, ki so jih uporabniki delili na Twitterju in Telegramu, delno avtentični, vendar so bili nekateri spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči, zlasti z zmanjšanjem obsega njihovih izgub.

FBI je prejšnji teden aretiral pripadnika letalske nacionalne garde v Massachusettsu, ki ga sumijo, da je razkril zaupne dokumente in jih objavil na spletu. Osumljenec naj bi bil 21-letni Jack Teixeira. Po podatkih New York Timesa naj bi Teixeiro identificirali kot vodjo skupine, ki je stala za razkritjem zaupnih podatkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje