V Rusiji suspendirali duhovnika, ki je pokopal Alekseja Navalnega

Svet 24. Apr 202414:09 1 komentar
Patriarh Kiril (Foto: PROFIMEDIA)

Patriarh Kiril je suspendiral duhovnika, ki je vodil obred na grobu ruskega oporečnika Alekseja Navalnega. Dmitrij Safronov tri leta ne sme voditi bogoslužja, ne sme nositi križa in sutane, ob tem pa so ga tudi degradirali in premestili v drugo cerkev v Moskvi.

Vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, je suspendiral duhovnika Dmitrija Safronova, ki je konec marca vodil obred na grobu ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, enega najglasnejših kritikov Kremlja.

Patriarh Kiril, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je podpisal odlok, s katerim je duhovniku Dmitriju Safronovu za tri leta prepovedal vodenje bogoslužja, poleg tega pa ne sme nositi križa in sutane, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Safronov, ki je imel govor na grobu Navalnega 40 dni po njegovi smrti, je bil tudi degradiran in premeščen v drugo cerkev v Moskvi, piše v odloku s 15. aprila, ki je bil v torek objavljen na spletni strani ruske pravoslavne cerkve.

Po izteku triletne prepovedi leta 2027 bodo ponovno odločali o njegovi nadaljnji duhovniški službi, izhaja iz odloka, v katerem pa ni naveden razlog za sprejeto odločitev, dodaja AFP.

Po navedbah podpornikov Navalnega je Safronov v skladu s pravoslavno tradicijo imel govor 26. marca, 40 dni po smrti opozicijskega voditelja. Obred je potekal v navzočnosti družine in privržencev Navalnega na moskovskem pokopališču Borisovo, kjer je Navalni tudi pokopan.

Navalni, najbolj oster kritik in nasprotnik Putina v zadnjem desetletju, je umrl v dvomljivih okoliščinah 16. februarja v oddaljeni zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal dolgoletno kazen zaradi obtožb o “ekstremizmu”.

Podporniki Navalnega trdijo, da je bil opozicijski voditelj na ukaz Putina ubit na predvečer načrtovane izmenjave zapornikov z Zahodom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje