V Sarajevu razglasili epidemijo ošpic

Svet 10. Feb 202411:13 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Na območju kantona Sarajevo v Federaciji BiH so razglasili epidemijo ošpic, danes poročajo tamkajšnji mediji. Za preprečevanje širjenja okužb bodo do preklica izvajali posebne ukrepe.

V Sarajevu v Bosni in Hercegovini so danes razglasili epidemijo ošpic. V času trajanja epidemije bodo izvajali posebne ukrepe, kakor predvideva zakon o varstvu prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi.

Ukrepi med drugim obsegajo izobraževanje o preprečevanju bolezni, o zgodnjem odkrivanju virov okužbe in načinih prenašanja. Prav tako predvidevajo hospitalizacijo in zdravljenje obolelih otrok, pa tudi povečevanje imunosti pred okužbo, poroča N1 Sarajevo. Epidemijo so pred tem že razglasili v Tuzli in Živinicah.

V Federaciji BiH so se z epidemijo ošpic nazadnje sicer spopadali leta 2019, ko je za ošpicami zbolelo okoli 1.300 ljudi. Pred tem so imeli epidemijo ošpic in še večji izbruh tudi med letoma 2014 in 2015, ko je zbolelo več kot 5.000 ljudi.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku. Na njen pojav vplivata gostota prebivalstva in dostopnost do cepljenja. Pred uvedbo cepljenja so se pojavljale epidemije ošpic na 2 do 5 let in so trajale 3 do 4 mesece, piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji so bile ošpice dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko smo pri nas uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolezni začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95, še piše NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!