Novo poročilo o vladavini prava v Sloveniji bo objavljeno 5. julija

Svet 22. Maj 202307:23 > 11:37 1 komentar
Dominika Švarc Pipan in Didier Reynders
Žiga Živulović jr./BOBO

Danes je v Sloveniji evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Slednji se je na novinarski konferenci po srečanju z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan Sloveniji zahvalil za podporo v boju proti agresiji nad Ukrajino od samega začetka. Napovedal je, da bo novo poročilo o vladavini prava v Sloveniji objavljeno 5. julija.

Evropski komisar Didier Reynders je imel v Ljubljani najprej na programu pogovore z ministrico Dominiko Švarc Pipan. Dopoldne se je komisar sešel tudi z državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Markom Štucinom.

“Ocenjujem, da s komisarjem in Komisijo v tem mandatu odlično sodelujemo in tudi današnje srečanje to potrjuje. Krovna tematika pogovorov je bila vladavina prava in izboljšave v Sloveniji na tem področju od lanskega leta, ko je poročilo vsebovalo kar nekaj zaskrbljujočih ugotovitev in priporočil,” je uvodoma po pogovoru z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersem dejala slovenska pravosodna ministrica.

Naslednje poročilo bo objavljeno 5. julija, tudi letos pa bo vsebovalo priporočila za izboljšave na področju vladavine prava. V novem poročilu bodo prav tako ocenili upoštevanje priporočil prejšnjega poročila.

V Sloveniji je po oceni komisarja od zadnjega poročila opazen napredek, in sicer so bile uvedene reforme na področju zakonodaje in dodelitve sredstev. Pri slednjem je po besedah komisarja, ki bo o tem po napovedih več povedal julija, pomembno nameniti več denarja za digitalizacijo pravosodnega sistema, da se lahko sledi spremembam v pravosodju in izkoristijo najboljše prakse. Kot je dejal Reynders, so pomembne tudi investicije v kadrovske vire, kot sta nagrajevanje sodnikov in zaposlovanje novih tožilcev, da bi nadomestili tiste, ki se bodo upokojevali.

Pri zakonodajni reformi pa je, kot je dejal Reynders, pomembno, da se vsi koraki opravijo v skladu z obstoječimi standardi in da se zagotovi neodvisnost sodstva. “Želimo, da bi sprememba zakonodaje vsebovala varovalke, ki bi zagotovile neodvisnost sodnikov,” je poudaril komisar in dodal, da v komisiji menijo, da obstajajo nekatera tveganja.

Švarc Pipan in Reynders sta se pogovarjala o tudi o sistemskih reformah pravosodja v Sloveniji. Komisarju je Švarc Pipan predstavila proces ustavne spremembe in spremembe relevantne zakonodaje na področju imenovanja sodnikov oziroma prenosa pristojnosti s parlamenta na predsednico republike. Komisar je to pozdravil kot dobrodošel napredek.

Govorila sta tudi o procesu depolitizacije tožilstva in kadrovski krepitvi tožilstva, pa tudi o vprašanju zaščite žvižgačev. Zakon o zaščiti žvižgačev smo pri nas sicer že sprejeli.

Med pogovorom sta se dotaknila tudi vojne v Ukrajini in pomena sodelovanja držav članic EU na področju preiskovanja in pregona kaznivih dejanj vojnih hudodelstev ter zločinov proti človečnosti. “Strinjala sva se, da se še naprej pogovarjamo o možnosti ustanovitve posebnega tribunala za pregon zločinov v Ukrajini in da moramo največ naporov usmeriti v krepitev obstoječih mehanizmov sodelovanja med državami na tem področju,” je dejala Švarc Pipan.

Reynders se je zahvalil Sloveniji za neomajno podporo Ukrajini že od samega začetka vojne in poudaril, da želijo doseči široko mednarodno podporo za okrepitev pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) oziroma za ustanovitev novega tribunala tudi za pregon zločina ruske agresije. “To je prvič, da se s pregonom vojnih zločinov ukvarjamo že med vojno,” je še poudaril komisar.

Na ljubljanski Fakulteti za upravo bo Reynders sodeloval v pogovoru z naslovom Vloga EU pri krepitvi pravosodnih sistemov in pravne države.

Popoldne pa bo eden od osrednjih govorcev na dogodku ob 8. dnevu Evropske unije proti nekaznovanju, kjer bo nagovoril udeležence okrogle mize o krepitvi boja proti nekaznovanju na nacionalni, evropski in globalni ravni. Gre za dogodek v okviru diplomatske konference za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki med 15. in 26. majem poteka v Ljubljani.

V okviru obiska v Sloveniji se bo Reynders sešel tudi s predsednikom Agencije EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust) Ladislavom Hamranom, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje