V SPD si želijo, da bi Bundestag vodila ženska

Svet 21. Okt 202115:12 > 15:13 0 komentarjev
Bärbel Bas
PROFIMEDIA

Nemška stranka SPD si želi, da bi Bundestag vodila ženska. Za predsednico spodnjega doma parlamenta so predlagali dolgoletno poslanko Bärbel Bas.

Nemški socialni demokrati (SPD), ki so na septembrskih parlamentarnih volitvah prejeli največ glasov volilcev, so za predsednico Bundestaga predlagali poznavalko zdravstva, poslanko SPD Bärbel Bas. Za stranko je namreč pomembno, da vseh treh najpomembnejših funkcij v državi ne opravljalo moški.

Kandidatko za predsednico Bundestaga Bärbel Bas iz zahodnonemškega mesta Duisburg bodo po navedbah Politica poslanci potrjevali v torek, ko bo ustanovna seja novega sklica parlamenta. Kandidatko je predlagala SPD, ki je na volitvah zbrala največ glasov, zapletov pri potrjevanju pa ne pričakujejo.

Tretja ženska na čelu Bundestaga

Bas je poslanka v Bundestagu od leta 2009, od leta 2019 pa opravlja funkcijo namestnice vodje parlamentarne skupine SPD. Če bo potrjena za predsednico Bundestaga, bo tretja ženska na čelu spodnjega doma nemškega parlamenta. Pred njo sta funkcijo opravljali Annemarie Renger (1972–1976) in Rita Süssmuth (1988–1998), navaja Politico.

Bärbel Bas
PROFIMEDIA

Če bo Bundestag vodila Bas, ima tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier (prav tako SPD) več možnosti, da bo prihodnje leto še enkrat izvoljen za predsednika države. V nasprotnem primeru, torej če bo funkcijo predsednika Bundestaga opravljal moški, se bodo predvidoma okrepili pozivi, naj Nemčija v prihodnje dobi žensko zvezno predsednico.

SPD se medtem za sestavo vladne koalicije pogaja z zelenimi in liberalno stranko FDP. Če bodo koalicijska pogajanja uspešna, bo novi nemški kancler predvidoma kandidat SPD Olaf Scholz.

Slovo Merkel na vrhu EU

Oktobrsko zasedanje voditeljev članic EU, ki danes in jutri poteka v Bruslju, bo verjetno zadnje za nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se po šestnajstih letih poslavlja od položaja. To je njen 107. vrh. Voditelji bodo slovo obeležili s posebno skupinsko fotografijo.

Merkel pa ni rekorderka po številu vrhov, ki se jih je udeležila. Bivši dolgoletni luksemburški premier in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil na voditeljski sceni še dlje. – STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!