Zaradi groženj na družbenih omrežjih v Srbiji pridržali več mladoletnikov

Svet 06. Maj 202306:24 > 16:57 0 komentarjev
Žalovanje po streljanju v Beogradu
Stevo Vasiljevic/REUTERS

V Srbiji poteka drugi dan žalovanja po dveh strelskih napadih, ki sta minulo sredo in četrtek pretresla državo. V Beogradu so pokopali štiri učence in varnostnika, ki so umrli v strelskem napadu 13-letnega učenca na eni od osnovnih šol. V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca so se poslovili od petih žrtev streljanja. Srbska policija je pridržala več mladoletnikov zaradi spornih objav na družbenih omrežjih. Po neuradnih informacijah naj bi se pouk na OŠ Vladislava Ribnikarja nadaljeval v sredo.

V Srbiji, kjer se nadaljuje tridnevno žalovanje, so danes pokopali prve od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo.

V Beogradu so pokopali štiri učence in varnostnika, ki so v sredo umrli v strelskem napadu 13-letnega učenca na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca so se medtem poslovili od petih žrtev streljanja, v katerem je 20-letnik v četrtek ubil osem ljudi. Še trije pogrebi so predvideni v nedeljo.

Na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja naj bi se sicer v sredo začel pouk, učenci pa naj bi se začeli vračati v šolske klopi, je neuradno izvedel Danas.

Pogreb varnostnika
Pogreb varnostnika. (Zorana Jevtic/REUTERS)

Zaradi groženj pridržali več mladoletnikov

Deklico, ki se je snemala na TikToku, se norčevala iz sredinega strelskega pokola na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ter poveličevala morilca, so odpeljali na informativni razgovor. Kot poroča srbski N1, gre za mladoletno osebo, zato bodo ustrezne ukrepe podali zoper njene starše.

Danes pa so trem mladoletnikom, ki obiskujejo srednjo strojno šolo v Novem Sadu, odredili 30-dnevni pripor, ker so prijateljem pošiljali grozilna sporočila, da bodo v šolo prinesli orožje. V preiskavi stanovanja enega od njih so policisti našli repliko avtomatske puške. Srednješolci so osumljeni kaznivih dejanj ogrožanja varnosti ter povzročanja panike in nereda.

V Nišu pa so po nalogu tamkajšnjega višjega državnega tožilstva pridržali 17-letnika, ki je v petek na Instagramu zagrozil, da bo danes v mestu pobitih več kot 30 ljudi. Kot so sporočili s srbskega ministrstva za notranje zadeve, so ga prijeli zaradi obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja povzročanja panike in nereda. Pri tem dodajajo, da je bil mladoletnik priveden k pristojnemu sodniku v Nišu, ki mu je odredil pripor.

Spomnimo, da to nista osamljena primera nedostojnega vedenja. Že v sredo, le nekaj ur po streljanju, je po spletu zakrožil posnetek, na katerem so vidni otroci, ki se “igrajo” tako, da streljajo na sošolce v razredu. Še posebej kruti pa so bili odzivi otrok na družbenih omrežjih, ki so hvalili morilca in se šalili na račun preminulih otrok.

Kot je pojasnil srbski predsednik Aleksandar Vučić, je bilo samo v četrtek v Srbiji 25 intervencij “zaradi grozljivega obnašanja mladostnikov, ki so posnemali morilca”. Oblasti pa so poleg tega obravnavale še 20 lažnih prijav.

Tragedija v Srbiji
Sanja Sovrlič/N1

Telefonska številka za pomoč v stiski

“Naši telefoni so odprti in vabimo vse, da pokličete, na pogovor vabimo tudi otroke, ki se ob klicu ne rabijo predstaviti,” je za srbsko radiotelevizijo povedala dr. Danijela Jevtić ter napovedala vzpostavitev telefonske številke za klic v stiski beograjske službe za nujno medicinsko pomoč.

Kot je dodala, je sedaj najpomembnejše preprečiti nadaljnje tragedije. “Agresija zoper sebe pa je povezana z agresijo zoper druge,” je še dodala ter vse, ki bi v teh težkih časih potrebovali pogovor, pozvala, naj pokličejo na brezplačno številko za svetovanje.

Poročanja o množičnem popivanju mladoletnikov, uživanju psihoaktivnih substanc in agresivnem vedenju mladih so v zadnjem času vse pogostejša, je še poudarila in pozvala vse, tako starše, prijatelje kot tudi učitelje, naj se na tovrstno vedenje ustrezno odzovejo.

Življenja petih še vedno ogrožena

Srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić je sporočila, da so življenja petih ranjenih še vedno ogrožena. V kritičnem stanju so trije od skupno 14 ranjenih v četrtkovem napadu pri Mladenovcu ter dva učenca beograjske osnovne šole Vladislava Ribnikarja. Ostali so po njenih besedah v stabilnejšem stanju. Vse poškodovane v streljanju pri Mladenovcu so do danes operirali in oskrbeli, poroča srbski portal Kurir. Vse huje poškodovane pa so prepeljali v Beograd.

Direktor srbskega kliničnega centra Milika Ašanin pa je v jutranji izjavi za srbsko radiotelevizijo RTS pojasnil, da je večina pacientov po operaciji stabilnih. Glede treh, ki so utrpeli hude poškodbe, pa je dejal, da lahko presenetijo z nepredvidljivimi zapleti, zato so pod stalnim nadzorom zdravnikov.

Glede stanja ranjenih po sredinem napadu v beograjski osnovni šoli Vladislav Ribnikar pa je Ašanin dejal, da se dva učenca in učiteljica počutita dobro, enega od učencev nameravajo kmalu odpustiti iz bolnišnice.

“Tudi pri težje poškodovanem učencu smo zabeležili manjše izboljšanje,” je dejal direktor Kliničnega centra Srbije in dodal, da so opravili več kontrolnih pregledov in da so izvidi zadovoljivi. Deklica, ki je bila huje poškodovana v napadu v šoli in so jo namestili na otroško kliniko v Tiršovi, je po poročanju RTS še vedno v kritičnem stanju, dva dečka, ki so ju oskrbeli v isti bolnišnici, pa so v petek že izpustili domov.

Strelski napad v srbiji
PROFIMEDIA

Dijaška organizacija Slovenije poziva k preventivi

Strelska napada, ki sta ta teden pretresla Srbijo, sta močno odmevala tudi v Sloveniji in širše. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem. Za 20-letnega napadalca pri Mladenovcu so v petek odredili 48-urno pridržanje, za očeta 13-letnega strelca iz Beograda, ki je moril z očetovim orožjem, pa 30-dnevni pripor.

Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani je bil tudi danes mogoč vpis v žalno knjigo, ki so jo odprli v petek. Srbska veleposlanica v Sloveniji se je ob tem zahvalila vsem državljanom Slovenije, ki so izrazili sočutje v težkih časih. Dijaška organizacija Slovenije pa je pristojne pozvala, da posredujejo natančen seznam aktivnosti na področju preventivnega ravnanja v smeri preprečevanja tovrstnih tragedij. Z odločitvijo, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost policije, so zadovoljni, a opozarjajo, da ukrep ni dolgoročno vzdržen.

“Točnih razlogov in nagibov za ta zavržna dejanja ta trenutek še ni mogoče navesti, a zagotovo del krivde lahko pripišemo stanju duha v družbi, zanemarjanju duševnih stisk in bolezni mladih, širjenju sovražnega govora in nasilja, še posebej v medijih in na družbenih omrežjih, ki ga nenazadnje pogosto še dodatno stopnjuje politika,” so v odzivu na tragične dogodke zapisali v dijaški organizaciji. Odziv so naslovili na predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felda ter parlamentarna odbora za izobraževanje znanost in mladino ter za zdravstvo.

Veleposlanica Velike Britanije v Beogradu Shan McLeod pa je britanske državljane v Srbiji obvestila, da iz “spoštovanja do grozljivih dogodkov tega tedna” in nacionalnega žalovanja načrtovanega piknika ob kronanju kralja Karla III. v Srbiji ne bo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!