Ministrstvo in policija: v okolici slovenskih šol bo večja prisotnost policije

Slovenija 05. Maj 202316:45 > 16:59 5 komentarjev
gimnazija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po sredinem strelskem napadu na srbsko osnovno šolo je slovensko ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ravnateljem osnovnih ter srednjih šol poslalo okrožnico. Ravnatelje so pozvali k poslušanju, sprejemanju in konstruktivnemu reševanju osebnih stisk vseh, ki so vključeni v šolski prostor. Na ministrstvu so se sestali tudi s policijo in se dogovorili za začasno povečano policijsko navzočnost v okolici šol.

Po sredinem pretresljivem strelskem napadu v srbski osnovni šoli in več incidentih, ki so mu sledili – vključno z današnjim množičnim streljanjem –, se je odzvalo še slovensko ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Svojcem so na ministrstvu izrekli globoko sožalje. “Zavedamo se, da se ob teh dogodkih kot družba soočamo z ekstremnimi primeri nasilja v šoli, kakršnim doslej v naši ali bližnji okolici nismo bili priča,” so zapisali.

“Naša dolžnost je, da v slovenskih v šolah postanemo še pozornejši na vse oblike pojavov, ki bi pri učencih ali dijakih utegnili nakazovati težave, ki bi jih sčasoma lahko občutili kot nepremostljive, in bi jih morebiti lahko pahnili tudi v usodna dejanja,” so še sporočili iz ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Zato ministrstvo sodeluje z vsemi institucijami, ki delujejo na polju zgodnjega odkrivanja in preprečevanja nasilja. “Naš skupni cilj je vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti, ki je osnovni pogoj za normalno delujoče šolsko okolje.”

prvi šolski dan
Borut Živulovič/BOBO

Ministrstvo je ravnateljem osnovnih in srednjih šol danes poslalo okrožnico “s prošnjo, da se poslušamo, sprejemamo in konstruktivno pristopamo k reševanju vprašanj in stisk vseh, vključenih v šolski prostor”.

V okolici šol bo začasno povečana policijska navzočnost

V luči zadnjih dogodkov so se na ministrstvu danes sestali tudi s predstavniki policije. Dogovorili so se za začasno povečano policijsko navzočnost v okolici šol. Policija je pripravljena tudi na sodelovanje z vodstvi šol o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja.

“Odgovornost vseh, vpetih v izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, je, da spoštujejo predpisane protokole obravnave nasilja v šolah, ob tem pa pristope glede na dogajanje ves čas izboljšujejo. Moralna dolžnost vseh tistih, ki vzgajajo in izobražujejo otroke, tako doma kot v šoli, pa je, da poskrbijo za varno, urejeno, zdravo in spodbudno okolje, v katerem bodo imeli otroci in mladostniki kar največ možnosti za zdrav in vsestranski osebni razvoj,” so zapisali na ministrstvu.

Spomnili so, da je več informacij o prepoznavanju in preprečevanju nasilja v šolah dostopnih na vladnem spletišču.

žalosten učenec sedi na tleh
PROFIMEDIA

Predsednik združenja ravnateljev pri preprečevanju ekscesov v šolah stavi na družino

Ob tragediji v Beogradu so se tudi v Sloveniji pojavili pozivi k razmislekom o šolskem sistemu, ki bi bil bolj pozoren na otroke. Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan pravi, da so njihove možnosti omejene. Otrok vzorce vedenja pridobi v družini, je opozoril.

Pečan meni, da je iluzorno pričakovati stoodstotno pripravljenost šol na dogodke, ko je bil sredin strelski napad učenca na beograjski šoli. “Nikjer na svetu šole niso pripravljene na kar koli takšnega, ker tudi ne morejo biti,” je zatrdil.

Šole se po njegovih navedbah lahko hermetično zaprejo, imajo varnostnike in kamere, a še vedno ne bodo popolnoma varne, kar po njegovih besedah kaže tudi beograjski primer, kjer je bil med žrtvami tudi varnostnik. “S praktičnimi ukrepi lahko do neke mere zmanjšamo verjetnost za ekscesne dogodke, to pa je na žalost tudi vse,” ugotavlja.

dijaki, šola
Žiga Živulović jr./Bobo

V Učiteljskem in vzgojiteljskem društvu – gibanju za ustanovitev učiteljske zbornice so medtem z javnim pismom pozvali k prevetritvi sistema poučevanja v javni šoli. Prav tako je treba po njihovi oceni na novo ovrednotiti odnos učitelj – učenec in šola – starš. Nenazadnje izpostavljajo, da je treba prisluhniti otrokom. “Ne dovolimo, da bodo ostali neuslišani in osamljeni tako s strani šole kot staršev,” so pozvali.

V sredo je 13-letnika v svoji osnovni šoli ubil osem učencev in varnostnika. Sedem ljudi je ranjenih, dva otroka sta še vedno v kritičnem stanju, dva pa so odpustili iz bolnišnice.

Nato se je v četrtek v drugih šolah v Srbiji ter Bosni in Hercegovini zgodilo več incidentov. Nekdanja dijakinja je z nožem porezala učiteljico in dijaka na beograjski gimnaziji. Več učencev naj bi grozilo, da bodo ponovili dejanja 13-letnika.

V četrtek zvečer so v Srbiji spet odjeknili streli. 21-letni napadalec je streljal v vaseh v okolici Mladenovca, tako pa ubil osem ljudi, več kot deset jih je ranil. Na jugu Srbije v mestu Leskovac pa je danes 19-letnik z zračno puško v prsni koš ustrelil 18-letnika, ki so ga zaradi poškodbe odpeljali v niški klinični center.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje