Vučić: Za spremembo ustave glasovalo 60,48 odstotka ljudi

Svet 16. Jan 202213:42 > 23:02 0 komentarjev
Srbija, referendum
Profimedia

Srbski volilci so glasovali na referendumu o spremembah ustave na področju pravosodja. Predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da je za spremembo ustave glasovalo 60,58 odstotka ljudi. Ker so kosovske oblasti sprejele odločitev, s katero so preprečile oddajo glasu Srbom, ki živijo na Kosovu, so se ti ponekod zbrali na shodih pred osnovnimi šolami, kjer so na preteklih volitvah oddajali svoj glas.

V Srbiji je potekal referendum o ustavnih spremembah na področju pravosodja. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sporočil, da je spremembo podprlo 60,48 odstotka ljudi, proti je po njegovih besedah bilo 39,52 odstotka državljanov in državljank.

Volišča so se zaprla ob 20. uri. Volilno pravico je imelo 6.510.323 državljanov, cenzusa za uspeh referenduma glede na volilno udeležbo pa ni bilo.

Podatki za Beograd se nekoliko razlikujejo od skupnega izida referenduma – 54 odstotkov beograjskih volivcev je glasovalo proti, 45 odstotkov jih je glasovalo za spremembo ustave.

“Srbija je danes v svet poslala pozitivno podobo in verjamem, da nam bo za našo državo v prihodnjem obdobju uspelo narediti več na področju demokratizacije, neodvisnosti sodstva in neodvisnosti tožilstva”, je ob rezultatih dejal Vučić.

K ustavnim spremembam, o katerih so danes odločali srbski volilci, se je Srbija zavezala v procesu približevanja EU. Predstavniki oblasti so volivce pozivali k podpori ustavnih dopolnil, ker da bodo odpravili vpliv politike pri imenovanju sodnikov in tožilcev. Večina opozicije jim nasprotuje.

Vprašanje, na katero so volivci odgovorili z da ali ne, se glasi, ali so za potrditev akta o spremembi ustave. Gre za ustavna dopolnila, ki jih je novembra lani sprejel parlament, zadevajo pa samo imenovanje sodnikov in tožilcev.

Spremembe je že podprl parlament, v katerem ima Srbska napredna stranka pod vodstvom srbskega predsednika Vučića z zaveznicami absolutno večino in v bistvu od volitev junija 2020 nima opozicije. Ta pa vseeno opozarja, da predlagana ustavna dopolnila ne bodo prinesla sprememb, saj da ima politika v rokah sodnike in tožilce. Neodvisni mediji v regiji objavljajo tudi ankete med prebivalci, ki kažejo, da niso seznanjeni z vsebino sprememb.

Sodnike in tožilce bi izbirala neodvisna organa

Po poročanju Radia Svobodna Evropa sodnikov in tožilcev ne bi več izbirali v parlamentu, ampak dva neodvisna organa – sodnike visoki sodni svet, tožilce pa visoki tožilski svet. Sodni svet, ki sicer že obstaja, bo imel novo sestavo. Tvorilo ga bo šest sodnikov, ki jih bodo izbrali sodniki med seboj, in štirje ugledni pravniki, ki jih bodo izbrali poslanci z dvotretjinsko večino in predsednik vrhovnega sodišča.

Sodnike so v skladu s sedanjo ustavo, sprejeto leta 2006, izbirali poslanci za poskusni triletni mandat, nato pa visoki sodni svet za stalni mandat. Z dopolnili bodo odpravili tudi poskusni mandat.

Visoki tožilski svet, ki bo izbiral tožilce, bo nadomestil sedanji državni tožilski svet. Pet njegovih članov bodo izbrali tožilci, štiri pa poslanci z dvotretjinsko večino na predlog pristojnega odbora. Člana sveta pa bosta po funkciji tudi vrhovni javni tožilec in pravosodni minister.

Doslej so tožilce izbirali v parlamentu na predlog vlade. To pomeni, da so poslanci, ki so tudi člani političnih strank, posredno ali neposredno izbirali člane dveh pravosodnih organov, čeprav ustava določa neodvisnost sodstva, izpostavlja Radio Svobodna Evropa.

Dan pred referendumom je zaznamoval incident na Kosovu, kjer je tamkajšnja policija zasegla volilni material, ki ga je srbska volilna komisija pripeljala v petek. Pridržali so tudi koordinatorja volilne komisije in voznike, ki pa so jih kasneje izpustili.

Na Kosovu ob robu referenduma protestni shodi

Ker niso mogli oddati svojega glasu, so se Srbi iz občin v osrednjem delu Kosova danes zbrali pred osnovno šolo v Gračanici in protestirali. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so prišli iz občin Priština, Lipljan, Kosovo Polje in Obilić.

Vse osnovne šole, kjer so v preteklih letih potekale volitve, so bile zaklenjene, stražila pa jih je kosovska policija. Več kot 100.000 etničnih Srbov na Kosovu sicer ima volilno pravico, a jim kosovsko vodstvo dovoljuje zgolj oddajo glasu po pošti ali pa na srbskem uradu na Kosovu. Kosovska skupščina je včeraj sprejela tudi resolucijo proti organizaciji referenduma na Kosovu.

Zbrani na shodu v Gračanici so sporočali, da je protislovno, da se na Kosovu vsi sklicujejo na demokracijo, ob tem pa se Srbom na tem območju krati pravico do njihove državljanske dolžnosti, je poročal Radio Gračanica. “V srcu Evrope se krši osnovno načelo demokracije. Ni mi jasno, zakaj se Evropska unija ne odzove na ravnanje Prištine,” je povedal eden od udeležencev.

Mirni shodi so bili danes po poročanju Tanjuga tudi v drugih mestih, in sicer pred osnovnimi šolami, kjer so v preteklih letih Srbi glasovali na volitvah.

Srbski predsednik je bil do odločitve Prištine, ki je prepovedala vzpostavitev volišč, kjer bi kosovski Srbi oddali svoj glas, kritičen. Kot je povedal po tem, ko je oddal svojo glasovnico, bo to imelo daljnosežne posledice. Dejal je še, da odločitev Prištine “ni presenečenje”, glede na to, da kosovski premier Albin Kurti “nadleguje in šikanira Srbe,” navaja N1 Srbija.

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek, na katerem je videti, kako je predsednik volilne komisije v Kraljevem glasoval namesto nekaterih volivcev. Tistim, ki so snemali, je rekel, naj gredo ven, potem pa je lističe vrgel v volilne skrinjice, poroča Nova.rs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!