V Srbiji vnovič grožnje z bombami, tudi tokrat tarča več kot sto šol

Svet 20. Maj 202210:05 > 10:40 1 komentar
grožnja z bombo, srbija
N1

V Srbiji je več kot sto šol prejelo elektronsko sporočilo, ki jih opozarja, da so na njihovih osnovnih in srednjih šolah nameščene eksplozivne naprave. Gre za drugi primer groženj z bombami v enem tednu.

V Beogradu so v ponedeljek zaradi lažnih groženj z bombami evakuirali več kot 100 šol. Le dobre štiri dni pozneje pa je več kot sto osnovnih in srednjih šol v Srbiji vnovič prejelo elektronsko sporočilo, ki jih opozarja, da so v njihovih stavbah nastavljene eksplozivne elektronske naprave.

“Prijave so prispele na elektronske naslove 134 osnovnih šol na območju šolske uprave Novi Sad ter na nekatere šole v Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu in Kuršumliji,” so sporočili s srbskega ministrstva za šolstvo. Posamezne šole so o dogodku že obvestile ministrstvo za notranje zadeve, pristojni pa so na terenu že začeli preiskavo. “Do konca preiskave bo pouk potekal prek spleta, šele po uradni potrditvi, da so šole varne, se bodo učenci in dijaki lahko vrnili v šolske klopi”, so še sporočili z ministrstva za šolstvo in dodali, da bodo starše sproti obveščali o načinu organizacije pouka.

Cilj napadov povzročitev gospodarske škode

Srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin je v izjavi za javnost ocenil, da je namera tovrstnih lažnih prijav v tem, da Srbija “ne odloča samostojno, temveč se odloča pod pritiskom in strahom”. Dodal je, da je tovrstnih napadov vsak dan na stotine. Vsak napad se, tako Vulin, začne s stavkom, ki pojasnjuje, da so se storilci za napad odločili, ker Srbija ni uvedla sankcij zoper Rusijo. “To je motiv in jasno sporočilo, kaj se od nas pričakuje oziroma zahteva,” je povedal Vulin. Poudaril je, da morajo biti napadi tovrstnih razsežnosti zelo organizirani in jih ni mogoče izvajati zgolj iz enega središča. Vsakega napada pa ne morejo zaznati, saj bi to terjalo veliko denarja in časa.

Kot je še ocenil srbski notranji minister, naj bi bil cilj napadov povzročiti državi “gospodarsko škodo”. Starši morajo namreč predčasno zapustiti delovno mesto, da lahko prevzamejo otroke v šolah, trgovski centri pa so na dan prispele prijave tako rekoč končali delo, je še pojasnil Vulin. Dodal je, da srbska policija v vseh pomembnejših objektih vsako jutro opravi preventivni pregled. Srbija je o napadih že obvestila svoje partnerje v mednarodni policijski skupnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje