V starorimskih termah razkrite več kot 2.000 let stare freske

Svet 27. Jun 202213:05 1 komentar
Karakalove terme
Fabio Caricchia/CNN

V starorimskih termah bodo obiskovalci lahko prvič občudovali več kot 2.000 let stare freske.

V Karakalovih termah, starodavnem rimskem kopališču, bodo javnosti prvič na ogled več kot 2.000 let stare freske iz časa cesarja Hadrijana. “Obiskovalci bodo prvič lahko občudovali freske iz stropa druge sobe domusa (doma), ki se je zrušil,” je za CNN povedal Luca del Fra, iz agencije italijanskega ministrstva za kulturo, ki se nadzoruje arheološko dediščino starega Rima.

Karakalove terme
Fabio Caricchia/CNN

“To je bil strop triklinija, jedilnice starih Rimljanov. Arheologi so obnovili del, ki prikazuje Dionizija na rdečem ozadju,” je zgornjo fresko opisal del Fra.

Freske, starejše od term

Freske so starejše od Karakalovih term. Sprva so krasile hišo, ki je bila del soseščine, ta pa je bila ob nastanku term uničena. Terme so odprli leta 216, poimenovane pa so po rimskem cesarju Marcusu Aureliu Antonio Bassianu, znanem kot Karakala. Sin Septimija Severja je Rimu vladal med letoma 197 in 217.

Terme so sledile načelom za “velike cesarske kopeli”. Tako so imele osrednji blok, namenjen zgolj termam, v katerem so si sledili caldarium, tepidarium, frigidarium in natatio: gre za bazene, ki se razlikujejo po temperaturi vode in namenu. Bazen natatio, ki ni imel strehe, je bil tako velik, kot so današnji olimpijski bazeni.

Kompleks je poleg kopanja ponujal tudi možnosti za sprehode, branje in učenje, vadbo ter nego telesa. Del kompleksa je bila tudi javna knjižnica, s sobami za grška in latinska besedila.

Božanstva iz grško-rimskega in egipčanskega sveta

Freske so različnih časovnih obdobij. Spodnji sliki prikazujeta freski, ki sta bili izdelani v razmiku 50 let. Prva je značilna za Hadrijanovo dobo, prikazuje arhitekturno perspektivo s človeško figuro, kipi in divjimi mačkami. Druga je kasnejšega nastanka, na njej je mogoče videti božanske figure iz grško-rimskega in egiptovskega panteona, freske pa kažejo, da so bile v lasti bogate družine, piše CNN.

“Osupljivo je, da sta na freskah dva ločena panteona ali skupini bogov: eden iz grško-rimske tradicije (Jupiter, Juno in Minerva), drugi iz egipčanske tradicije (Anubis, Izida in verjetno Serapis),” je rekel del Fra. “To bi lahko pomenilo, da je imela družina, ki je bila lastnica tega domusa, tesne odnose z Egiptom,” je dodal.

Karakalove terme Karakalove terme
Fabio Caricchia/CNN
Karakalove terme Karakalove terme
Fabio Caricchia/CNN

Grško-rimsko izročilo predstavljajo bog neba Jupiter, njegova soproga Juno in boginja modrosti Minerva. Na egipčanski strani pa so bog smrti in posmrtnega življenja Anubis, boginja plodnosti in materinstva Izida ter najverjetneje grško-egipčansko božanstvo sonca, ki se uporablja za združevanje Grkov in Egipčanov v Egiptu, Serapis.

Direktorica Karakalovih term Mirella Serlorenzi pa je rekla, da je prisotnost bogov iz dveh različnih tradicij v istem umetniškem delu značilna za “verski sinkretizem, značilen za stari Rim, od njegove ustanovitve”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje