Trdijo, da živijo do 145 let in ne poznajo bolezni. Kaj je njihova skrivnost?

Magazin 27. Jun 202206:365 komentarjev
Delite:
Hunzi
Foto: PROFIMEDIA

V čem je skrivnost dolgega in zdravega življenja? Odgovor na to vprašanje očitno poznajo prebivalci pakistanske doline Hunza, ki naj ne bi poznali bolezni, živeli pa naj bi tudi do 145 let.

Na severu Pakistana ljudje dosežejo zavidljivo starost, po nekaterih pričevanjih dosežejo tudi do 145 let. Ključ do dolgega življenja naj bi bil v reki Hunza, nekateri pravijo, da naj bi voda iz reke blagodejno vplivala na človeški organizem, kar s svojo visoko starostjo dokazujejo tudi prebivalci, ki tudi pri stotih letih ohranjajo čilo telo in duha.

Možje postajajo očetje pri devetdesetih letih, ženske pa naj bi zanosile pri šestdesetih letih in pozneje. Rak, srčne bolezni in napadi, nizek ali visok pritisk in otroške bolezni so skorajda nepoznane bolezni med prebivalci doline Hunza. Na splošno tukaj ljudje zelo redko zbolijo za katero koli boleznijo. Romunski raziskovalec Henri Coanda, ki je preučevanju “čudežne” vode posvetil šest desetletij, je ugotovil, da ima ta številne posebne lastnosti. Točka ledišča in vrelišča se razlikujeta od običajne vode, prav tako tudi njena gostota. Kopajo se v ledeni vodi in uživajo le hrano, ki jo pridelajo sami. Jedo surovo sadje in zelenjavo, oreške, žita, ovčji sir, mleko in jajca. Meso jedo izredno redko, nekajkrat na leto jagnjetino ali perutnino.

Skrivnostim dolgega življenja je poskušal priti do dna tudi zdravnik Robert McCarrison. V enem izmed svojih strokovnih člankov je zapisal, da ljudstvo živi izjemno preprosto, pomemben del njihove prehrane pa predstavljajo posušena semena marelic, ki vsebujejo vitamine (predvsem B17). Teh naj bi prebivalci Hunze zaužili približno dvestokrat več od Američanov.

Veliko prehodijo, do 20 kilometrov na dan, in se veliko smejejo. Zase pa pravijo, da so potomci Aleksandra Velikega in njegove vojske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar