V Sudanu nekaj ur pred začetkom premirja novi spopadi

Svet 22. Maj 202315:51
Sudan
PROFIMEDIA

Nekaj ur pred začetkom premirja so v sudanski prestolnici Kartum odjeknili streli. Lokalni mediji so se v nedeljo zvečer poročali o zračnih napadih, danes zjutraj pa je bilo moč slišati topniško obstreljevanje.

V sudanski prestolnici Kartum se nekaj ur pred začetkom premirja nadaljujejo spopadi med sudansko vojsko in pripadniki paravojaških sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lokalni mediji so se v nedeljo zvečer poročali o zračnih napadih, danes zjutraj pa je bilo moč slišati topniško obstreljevanje.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v soboto sporočil, da so predstavniki sudanske vojske in paravojaških sil dosegli dogovor o enotedenski prekinitvi ognja, ki naj bi začela veljati danes zvečer. Po Blinknovih besedah sta po številnih neuspelih poskusih obe strani podpisali dogovor in se tako zavezali k spoštovanju premirja.

Spoštovanje prekinitve ognja naj bi nadziral posebni mehanizem za poročanje o kršitvah dogovora pod vodstvom ZDA in Savdske Arabije.

V spopadih med sudansko vojsko in paravojaškimi silami, ki so se začeli 15. aprila, je umrlo več sto civilistov, z domov pa je zbežalo že več kot milijon ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.