V Švici naj bi sprejeli vse tri referendumske pobude

Svet 15. Maj 202208:22 > 15:08 0 komentarjev
Arnd Wiegmann/REUTERS

Švicarji so danes na voliščih odločali o treh referendumskih vprašanjih, ki so se dotikala sodelovanja v evropski mejni agenciji Frontex, novih pravil pri darovanju organov in novih pogojev za pretočne platforme. Po vzporednih projekcijah naj bi vsi trije dobili dovolj podpore, uradni rezultati pa bodo znani do konca dne.

V Švici so volivci glasovali o krepitvi sodelovanja v evropski mejni agenciji Frontex, kar sta vlada in parlament podprla že pred referendumom. V prid okrepljenega sodelovanja v Frontexu se je glede na neuradne projekcije izidov izreklo 72 odstotkov volivcev.

Švica že od leta 2011 sodeluje pri Frontexu, zdaj pa bi postopoma do leta 2027 okrepili število ljudi, ki za polni čas sodelujejo z agencijo, s šest na 40. Obenem bi skoraj potrojili letni finančni prispevek na 61 milijonov frankov.

Z reformo agencije EU Frontex naj bi do leta 2027 pridobili stalno evropsko enoto z 10.000 pripadniki mejne in obalne straže. Trenutno ima agencija približno 1500 uslužbencev iz različnih držav članic, navaja AFP.

Nevladne organizacije sicer Frontex redno obtožujejo nezakonitega vračanja migrantov, konec aprila pa je po preiskavi Evropskega urada za boj proti goljufijam odstopil prvi mož agencije. Švicarska vlada pa je pred referendumom svarila, da bi Švica v primeru zavrnitve okrepljenega sodelovanja v agenciji Frontex tvegala avtomatično izključitev iz schengenskega območja.

Poleg tega so Švicarji danes glasovali še o dveh drugih vprašanjih. Po prvih ocenah je 58 odstotkov udeležencev referenduma podprlo predlog zakonodaje, ki bo ponudnike pretočnih video vsebin zavezala k vlaganju v švicarske medije in filmsko produkcijo.

Uredba, znana tudi kot “Lex Netflix”, bo od platform za pretakanje zahtevala, da štiri odstotke svojega prometa, ustvarjenega v Švici, vložijo v nacionalno ustvarjanje, bodisi s sodelovanjem pri produkcijah bodisi s plačilom davka, ki bo namenjen podpori kinematografov.

Na referendumu pa je bil tudi predlog, ki predvideva, da bi bili po novem vsi državljani Švice avtomatično darovalci organov, imeli pa bi pravico izraziti nasprotovanje temu. Tudi to so udeleženci referenduma večinsko podprli, in sicer z 59 odstotki glasov.

S tem korakom bi se ljudje šteli za darovalce, razen če bi izrecno izjavili, da je to proti njihovi volji. Trenutno se morajo Švicarji odločiti, da postanejo darovalci, vendar se vlada zavzema za spremembo, da bi bolnikom, ki so hudo bolni, omogočila darovanje brez dolgih čakalnih dob.

Uradni podatki o izidu glasovanja na referendumu sicer še niso znani, trenutno se AFP sklicuje na podatke inštituta gfs.bern. Volišča so se zaprla opoldne, večina glasovnic pa je bila v zadnjih štirih tednih že predhodno poslana po pošti.

Končni rezultati naj bi bili znani do konca današnjega dne, ko bo vsak od 26 kantonov švicarske konfederacije po vrsti sporočil svoje rezultate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!