Nameren poskus zastrupitve: žena vodje ukrajinskih obveščevalcev v bolnišnici

Svet 28. Nov 202317:21 > 18:22 7 komentarjev
V Ukrajini obravnavajo primer zastrupitve Mariane Budanove, žene vodje ukrajinske obveščevalne službe (GUR) Kirila Budanova
Mariana Budanova via YT/REUTERS

V Ukrajini preiskujejo primer Mariane Budanove, žene vodje ukrajinske obveščevalne službe (GUR) Kirila Budanova, ki je bila zastrupljena in se zdravi v bolnišnici. Dogodek obravnavajo kot poskus umora. Zaradi suma zastrupitve naj bi se sicer zdravilo tudi več uslužbencev GUR. Ob tem z vzhoda Ukrajine poročajo o smrti treh žensk, ki so bile žrtve ruskega obstreljevanja.

O domnevni zastrupitvi je danes prvi poročal ukrajinski medij Babel, ki trdi, da se Mariana Budanova, žena vodje ukrajinske obveščevalne službe (GUR), več dni zdravi v bolnišnici. Ob sklicevanju na neimenovane obveščevalne vire je na spletni strani navedel, da so v Kijevu sprožili preiskavo in incident obravnavajo kot poskus umora.

Poročila lokalnih medijev o zastrupitvi Budanove je kmalu za tem potrdil tiskovni predstavnik GUR Andrij Jusov, ki pa podrobnosti o incidentu ni podal. Poročila je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi neimenovani ukrajinski obveščevalni vir. Pojasnil je, da je bila Budanova zastrupljena in da so v njenem telesu našli snovi, ki se “ne uporabljajo v običajnem življenju ali vojaških zadevah”. “Njihova prisotnost lahko kaže na nameren poskus zastrupitve,” je ocenil in dodal, da se zaradi suma zastrupitve zdravi več drugih uslužbencev GUR.

Budanova je dolgoletna svetovalka župana Kijeva Vitalija Klička. Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani naj bi živela v pisarni svojega moža, ki je bil po navedbah Kijeva v preteklosti vsaj desetkrat tarča atentata. Kirilo Budanov je imel ključno vlogo pri načrtovanju in pogosto tudi pri izvedbi ukrajinskih vojaških operacij proti ruskim silam od začetka invazije. Izvedel naj bi tudi več sabotaž proti ruskim silam za frontno črto.

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko (Foto: PROFIMEDIA)

“Če ne bo vojne v Evropi, bo to dobro za ves svet”

V Bruslju sta se sicer danes srečala visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Razpravljala sta o dolgoročnih varnostnih jamstvih EU za Ukrajino. Po Borrellovih besedah bodo varnostna jamstva obsegala področja varnosti, obrambe, finančne pomoči, povojne obnove, trgovine, humanitarne podpore, sankcij ter zagotavljanja odgovornosti za zločine.

S Kulebo sta se strinjala, da je članstvo Ukrajine v EU najboljše varnostno jamstvo, ki ji ga lahko unija zagotovi. “To ni samo varnostno jamstvo za Ukrajino in prav tako ne zgolj za Evropo, ampak za ves svet. Ker če ne bo vojne v Evropi, bo to dobro za ves svet,” je poudaril ukrajinski zunanji minister.

Sogovornika sta razpravljala še o mirovni pobudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in 12. svežnju evropskih sankcij proti Rusiji. Kuleba je poudaril tudi pomen krepitve evropske obrambne industrije za nadaljnjo podporo Ukrajini. Zavzel se je za vzpostavitev vseevropskega obrambnega prostora, kar bi omogočilo tako nadaljnjo pomoč Ukrajini kot tudi krepitev obrambnih zmogljivosti drugih evropskih držav.

Finska bo zaradi navala prebežnikov za potnike zaprla še zadnji mejni prehod z Rusijo na skrajnem severu države, je sporočil predsednik finske vlade Petteri Orpo. Zaprtje bo trajalo najmanj do 13. decembra. Finska je Moskvo večkrat obtožila, da prebežnike namenoma pošilja na finsko mejo z namenom destabilizacije svoje sosede kot odgovor na njeno članstvo v zvezi Nato. V Moskvi so obtožbe zavrnili.

Šef Nata Jens Stoltenberg je izrazil zaupanje v finske oblasti, da so sprejele pravo odločitev. Ravnanje Rusije po njegovem kaže, da ta uporablja številne različne načine za izvajanje pritiska na svoje sosede oziroma članice zavezništva. “Pri tem ne bodo uspešni, saj se med seboj podpiramo,” je povedal ob robu zasedanja zunanjih ministrov Nata.

Obstreljevanje na vzhodu Ukrajine zahtevalo tri življenja

Z ukrajinskih mest in vasi ob fronti medtem poročajo o novih žrtvah ruskega obstreljevanja. Kot je sporočil urad ukrajinskega generalnega državnega tožilca, sta bili v ruskem obstreljevanju vasi Seredina-Buda v pokrajini Sumi ob meji z Rusijo ubiti ženski in sedemletna deklica.

Trupli obeh žensk in še dva ranjena moška so potegnili iz ruševin poškodovanih hiš. Deklica in njen očim pa sta bila poškodovana v avtomobilu v času napada. Deklica je kasneje podlegla poškodbam, so dodali na tožilstvu. V napadu je bilo uničenih najmanj pet hiš, je še navedlo tožilstvo in objavilo fotografije stavb z uničenimi zidovi in strehami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Porušena hiša po obstreljeanju v pokrajini Sumi
Foto: PROFIMEDIA

Iran od Rusije kupuje bojna letala in helikopterje

Iran je z Rusijo sklenil pogodbo o nabavi bojnih letal Su-35, helikopterjev Mi-28H in letal za usposabljanje Jak-130, je danes poročala iranska tiskovna agencija Tasnim in se ob tem sklicevala na namestnika iranskega obrambnega ministra. Cena nakupa ter število letal in helikopterjev, ki naj bi jih Iran prejel, za zdaj še ni znano. Po navedbah iranske tiskovne agencije je namestnik obrambnega ministra pojasnil, da je Rusija izrazila tudi pripravljenost za skupno proizvodnjo helikopterjev z Iranom.

V Ukrajino skoraj dva milijona evrov iz Slovenije

Vlada je v torek sprejela pobudo za sklenitev sporazuma z ukrajinsko vlado o donaciji nepovratnih sredstev v višini do 1,5 milijona evrov za humanitarno pomoč na področju razminiranja. Sprejela je tudi pobudo, da nameni 200.000 evrov fundaciji Olene Zelenske za financiranje obnove bolnišnice v Izjumu na severovzhodu Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje