V Washingtonu na shodu več tisoč nasprotnikov splava

Svet 22. Jan 202208:09 0 komentarjev
Protest proti pravici do splava
Profimedia

Pred poslopjem zveznega vrhovnega sodišča v Washingtonu se je v petek na tradicionalnem shodu zbralo več tisoč nasprotnikov pravice do splava, ki upajo, da bo povečana konservativna večina vrhovnega sodišča kmalu odpravila odločitev v primeru Roe proti Wade, s katero so ženske po vsem ozemlju ZDA dobile pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Nasprotniki splava v ZDA na to čakajo že pol stoletja in po treh konservativnih sodnikih, ki jih je imenoval nekdanji predsednik Donald Trump, upajo, da bodo to kmalu dosegli.

“Molimo in upamo, da bo letošnje leto prineslo zgodovinsko spremembo v korist pravice do življenja,” je dejala Jeanne Mancini, predsednica skupine Pohod za življenje, ki organizira proteste praktično vse od odločitve v primeru Roe proti Wade.

Protestnike so pozdravili številni republikanski kongresniki in senatorji. “V naslednjih mesecih pričakujemo veliko odločitev vrhovnega sodišča,” je dejala kongresnica iz Louisiane Julia Letlow.

Sodišče bo usodo splava določilo v primeru zakona države Mississippi, o katerem je poslušalo argumente decembra lani. Zakon prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti.

Med argumenti ene in druge strani so konservativni vrhovni sodniki nakazovali, da bodo zakon Mississippija podprli, čeprav je v nasprotju s predhodnimi odločitvami v podobnih primerih in z odločitvijo v primeru Roe proti Wade iz leta 1973. Če ta pade, potem se bo vsaka od 50 zveznih držav ZDA lahko po svoje odločala o splavu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!