V ZDA bodo objavili posnetek policijskega nasilja, obetajo se nemiri

Svet 27. Jan 202320:19 0 komentarjev
Memphis
PROFIMEDIA

Mesto Memphis na jugu ZDA v državi Tennessee se pripravlja na nemire po objavi posnetka januarskega smrtonosnega napada petih temnopoltih policistov na osumljenca, ki so ga tako hudo pretepli, da je kasneje umrl. Posnetek nameravajo objaviti zvečer po lokalnem času.

Policisti so januarja letos ustavili avtomobil, v katerem je bil 29-letni Tyre Nichols. Trdili so, da jim je skušal pobegniti, vendar so ga ujeli 100 metrov pred domačo hišo in ga pretepli. Poškodbe so bile tako hude, da je 10. januarja umrl v bolnišnici. Tokratni primer policijskega nasilja v ZDA se nekoliko razlikuje od podobnih. Žrtev je ponovno temnopolti moški, vendar pa je tokrat tudi vseh pet vpletenih policistov temnopoltih. Oblasti so tudi hitro ukrepale in proti policistom vložile obtožnice zaradi umora, grozijo jim dolgoletne zaporne kazni.

Vendar pa objave posnetkov policijskega nasilja po ZDA praviloma povzročijo nemire in nasilje. V Memphisu in drugod po ZDA so zaradi tega zaskrbljeni, da se ne bi ponovili nemiri po smrti temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu iz leta 2020. Floyda je sicer ubil belopolti policist. Pred pričakovanimi protesti je policija na konjih patruljirala v središču Memphisa, družina žrtve in uradniki pa so pozvali k mirnim demonstracijam.

“Petim policistom, ki so umorili mojega sina, želim povedati, da ste osramotili lastne družine, ko ste to storili,” je na novinarski konferenci dejala Nicholsova mati RowVaughn Wells. “Do smrti so ga pretepli. Povsod je imel modrice. Njegova glava je bila otekla kot lubenica. Zaradi otekline mu je počil vrat. Vedela sem, da mojega sina ni več,” je povedala za CNN. Šefica policije Memphisa, Cerelyn Davis je povedal, da je na videoposnetku, ki bo objavljen po polnoči po srednjeevropskem času, slišati tudi, kako Nichols joče in kliče mamo. Davis je posnetek primerjala s posnetkom pretepa Rodneyja Kinga iz leta 1991, ki je v Los Angelesu in po ZDA sprožil hude nemire, v katerih je umrlo več deset ljudi.

Predsednik Joe Biden je v pričakovanju protestov po objavi videoposnetka iz Memphisa pozval k umiritvi in dejal, da je ogorčenje razumljivo, vendar nasilje ni nikoli sprejemljivo. Policiste so po hitri notranji preiskavi, v kateri je bilo ugotovljeno, da so uporabili prekomerno silo in da niso nudili pomoči, priprli. Poleg obtožb za nenamerni umor so obtoženi tudi napada z oteževalnimi okoliščinami in ugrabitve z oteževalnimi okoliščinami. Štirje od petih so bili po plačilu varščine izpuščeni iz pripora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!