V ZDA od 8. novembra cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let

Koronavirus 02. Nov 202106:00 > 09:14 1 komentar
cepljenje
PROFIMEDIA

V ZDA bodo od 8. novembra cepili otroke, stare od pet do enajst let, so sporočili iz Bele hiše. Otroci, ki bodo cepljeni s cepivom proizvajalca Pfizer/BionTech, bodo prejeli tretjino odmerka za odrasle.

Svetovalec Bele hiše za koronavirus Jeff Zients je povedal, da je 80 odstotkov odraslih v ZDA prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 in 70 odstotkov dva odmerka. Ob tem je spomnil, da je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) prejšnji teden odobrila izredno uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke, stare od pet do enajst let. 

“V petek smo le nekaj minut po odobritvi FDA začeli distribucijo 15 milijonov cepiv Pfizerja,” je povedal. Dodal je, da bi lahko – če bo ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), katerega raziskave so potrdile, da se lahko otroci prav tako okužijo z novim koronavirusom kot odrasli, cepivo tudi odobrilo – cepili 28 milijonov otrok v tej starostni skupini. O tem bo danes odločal panel strokovnjakov pri CDC, nato pa bo odločitev sprejela še direktorica CDC Rochelle Walensky.

Pfizer: Cepivo je učinkovito in varno pri otrocih

“Od 8. novembra bo program cepljenja za to starostno skupino v celoti pripravljen. Starši se bodo lahko dogovorili za termin cepljenja svojih otrok,” je še dejal svetovalec Bele hiše. Otroci bodo dobili tretjino odmerka za odrasle osebe.

Spomnimo, da so strokovnjaki FDA prejšnji teden sporočili, da so koristi cepljenja otrok veliko večje kot pa morebitna tveganja, kljub redkim primerom srčnega vnetja pri najstnikih. Proizvajalec cepiva Pfizer/BionTech je že pred časom sporočil, da je njihovo cepivo učinkovito in varno tudi pri otrocih od petega do enajstega leta starosti. Kot so povedali, so pri otrocih v tej starostni skupini testirali veliko manjši odmerek cepiva – le tretjino tistega, ki ga pri cepljenju prejmejo odrasli.

Po drugem odmerku se pri otrocih med petim in enajstim letom razvije enako visoka raven protiteles kot pri najstnikih in odraslih, je takrat povedal Bill Gruber, podpredsednik družbe. Pfizer trdi tudi, da so klinični testi pokazali, da cepivo zagotavlja več kot 90-odstotno zaščito pred obolelostjo pri otrocih tudi s tretjino odmerka, manjši odmerek pa naj bi zmanjšal tudi tveganja za stranske učinke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje