V ZDA se še ni polegel prah po objavi posnetkov brutalnega policijskega nasilja

Svet 29. Jan 202308:36 0 komentarjev
Reuters/Andrew Kelly

Po petkovih protestih, ki so sledili objavi posnetkov brutalnega policijskega nasilja, ki nazorno prikazujejo, kako je pet policistov do smrti preteplo 29-letnega temnopoltega Američana Tyra Nicholsa, so včeraj v več mestih po ZDA potekale manjše, a mirne demonstracije. Policijska uprava v Memphisu pa je razpustila specializirano policijsko enoto Scorpion, člani katere so bili tudi nasilni policisti, ki so pretepli Nicholsa.

Posnetki so po ZDA sprožili val ogorčenja, protestniki pa so se na ulice številnih ameriških mest odpravili tudi v soboto. Petkovi protesti so minili dokaj mirno, razen v New Yorku, kjer je eden od protestnikov skočil na vetrobransko steklo policijskega avtomobila in jo razbil. Newyorška policija je tri ljudi aretirala.

Sobotne demonstracije so po ameriških mestih potekale mirno. Nekaj sto protestnikov se je kljub močnemu dežju zbralo v središču Memphisa pred policijsko postajo. Protestniki so skandirali: “Čigave so ulice? Naše!” Čeprav so nekateri protestniki izzivali policiste, ki so spremljali shod, pa do nasilnih izgredov ni prišlo.

Več kot sto protestnikov se je zbralo tudi v New Yorku na trgu Washington Square, od koder so se podali na pohod po Manhattnu. Protestnike je na pohodu po newyorških ulicah spremljal tudi policijski kordon, a tuji mediji o morebitnem nasilju in izgredih ne poročajo.

Je pa protestnike razveselila novica, da je policijska uprava v Memphisu razpustila specializirano enoto Scorpion, v kateri je bilo tudi pet policistov, ki so do smrti pretepli Tyra Nicholsa. Enota Scorpion je bila ustanovljena oktobra 2021 z namenom, da bi se osredotočila na zaviranje uličnega kriminala, predvsem kraje avtomobilov in kaznivih dejanj, povezanih s tolpami.

REUTERS/Eduardo Munoz

Iz policijske uprave v Memphisu so sporočili, da je v najboljšem interesu vseh, da se ta enota trajno deaktivira. “Medtem ko grozljiva dejanja nekaj posameznikov mečejo slabo luč na celotno specializirano enoto, je nujno, da v policijski upravi Memphis sprejmemo proaktivne ukrepe, ki bodo pripomogli k celjenju ran vseh prizadetih,” so še zapisali.

Tudi družina preminulega Tyra Nicholsa je to odločitev pozdravila in jo označila za “primerno in sorazmerno glede na dogodke izpred nekaj tednov”, poroča britanski BBC. V preteklosti je bilo mogoče večkrat slišati trditve, da so bile tovrstne specializirane enote ameriške policije nagnjene k zlorabi policijske moči in pooblastil.

Po objavi posnetkov policijskega nasilja so se prvič odzvali tudi tamkajšnjem policijskem sindikatu. Družini preminulega Nicholsa so izrekli sožalje in dodali, da v sindikatu nikakor ne odobravajo slabega ravnanja policistov.

“Policijski sindikat v Memphisu je zavezan izvrševanju pravice in nikoli ne bomo odobravali slabega ravnanja z nobenim državljanom ali da bi policisti zlorabljali svojo moč. Verjamemo v sistem kazenskega pravosodja. Na to se bomo oprli tudi v prihodnjih tednih in mesecih, da se bodo razkrile vse okoliščine tega dogodka,” so zapisali v svoji izjavi.

Policistom, ki so do smrti pretepli Tyra Nicholsa grozi do 60 let zapora

Kot smo poročali, je policijska uprava v Memphisu v petek zvečer objavila štiri posnetke, ki nazorno prikazujejo, kako je pet temnopoltih policistov brutalno preteplo temnopoltega 29-letnega Tyra Nicholsa, ki je tri dni za tem umrl v bolnišnici zaradi hudih poškodb. Policiste so odpustili, obtoženi pa so nenamernega umora, napada z oteževalnimi okoliščinami in ugrabitve z oteževalnimi okoliščinami. Grozi jim od 16 do 60 let zapora.

Posnetki telesnih kamer na policistih in kamer, nameščenih na uličnih svetilkah, prikazujejo, kako brutalno so policisti ob kontroli prometa pretepli 29-letnika. Iz posnetkov pa je razvidno, da kljub hudim poškodbam, ki jih je utrpel Nichols, reševalnega vozila na kraj dogodka ni bilo več kot 20 minut po pretepu.

OPOZORILO: Spodnji posnetek aretacije nadzorno prikazuje nasilje 

“Izstopi iz avtomobila,” je večkrat zakričal eden od policistov, preden je Tyra Nicholsa potegnil iz avtomobila. “Ničesar nisem storil, poskušam iti domov,” je situacijo skušal pojasniti 29-letnik.

“Lezi na j****a tla,” je kričal drug policist, kljub temu da je Nichols že ležal na tleh.

Policisti so ga udarjali, brcali, poškropili s solzivcem in uporabili paralizator. A Nicholsu je nekako uspelo pobegniti policistom, ki pa so ga nekaj deset metrov kasneje ujeli in ga brutalno pretepli. Kamera, ki je bila pritrjena na drog ulične razsvetljave, kaže, kako je pet policistov pretepalo 29-letnika, ki je imel vklenjene roke in je ležal na tleh.

Eden od policistov ga je večkrat z nogo brcnil v glavo, drugi ga je udarjal s policijsko palico. Nato so ga postavili na noge in ga večkrat udarili, ko je padel na tla, so ga večkrat brcnili. Njegovo skorajda neodzivno telo so odvlekli do policijskega avtomobila in ga prislonili nanj. V času policijskega posredovanja nihče od vpletenih policistov ni skušal ali želel prekiniti nasilja svojih kolegov nad nemočnim 29-letnikom, ki je med napadom skušal na pomoč priklicati tudi svojo mamo, saj so ga policisti pretepli v neposredni bližini doma.

Poleg petih policistov, ki so pretepali, jih je okrog stalo še več, ki niso storili ničesar in po besedah šefice policije Memphisa CJ Davis proti njim še poteka preiskava. Obdukcija je pokazala, da je Nichols umrl zaradi številnih notranjih krvavitev in poškodb srca ter ledvic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!