Pretresljivi posnetki aretacije, ki se je končala s smrtjo: “Lezi na j***a tla!”

Svet 28. Jan 202308:52 2 komentarja
Memphis policijsko nasilje
Reuters/Policijska uprava Memphis

Policijska uprava v Memphisu je objavila štiri videoposnetke, ki nazorno prikazujejo, kako je pet temnopoltih policistov brutalno preteplo temnopoltega 29-letnega Tyra Nicholsa, ki je tri dni za tem umrl v bolnišnici zaradi hudih poškodb. Policiste so odpustili, obtoženi pa so nenamernega umora, napada z oteževalnimi okoliščinami in ugrabitve z oteževalnimi okoliščinami. Grozi jim od 16 do 60 let zapora. Po objavi posnetka so številni prebivalci Memphisa protestirali na ulicah, nekatere je policija pridržala. Mirni protesti so se zvrstili tudi v nekaterih drugih ameriških mestih.

Policisti so 7. januarja ustavili avtomobil, v katerem je bil 29-letni Tyre Nichols. Trdili so, da jim je skušal pobegniti, ujeli pa so ga 100 metrov pred domačo hišo in ga brutalno pretepli. Poškodbe so bile tako hude, da je 10. januarja umrl v bolnišnici.

Tokratni primer policijskega nasilja v ZDA se nekoliko razlikuje od prejšnjih, podobnih. Žrtev je ponovno temnopolti moški, vendar pa je tokrat tudi vseh pet vpletenih policistov temnopoltih, zato v tem primeru policistom ne grozi obtožba zaradi rasističnega zločina iz sovraštva.

Posnetki telesnih kamer na policistih in kamer, nameščenih na uličnih svetilkah, prikazujejo, kako brutalno so policisti ob kontroli prometa pretepli 29-letnika. Iz posnetkov pa je razvidno, da kljub hudim poškodbam, ki jih je utrpel Nichols, reševalnega vozila na kraj dogodka ni bilo več kot 20 minut po pretepu.

“Izstopi iz avtomobila,” je večkrat zakričal eden od policistov, preden je Tyra Nicholsa potegnil iz avtomobila. “Ničesar nisem storil, poskušam iti domov,” je situacijo skušal pojasniti 29-letnik.

“Lezi na j****a tla,” je kričal drug policist, kljub temu da je Nichols že ležal na tleh.

Policisti so ga udarjali, brcali, poškropili s solzivcem in uporabili paralizator. A Nicholsu je nekako uspelo pobegniti policistom, ki pa so ga nekaj deset metrov kasneje ujeli in ga brutalno pretepli. Kamera, ki je bila pritrjena na drog ulične razsvetljave, kaže, kako je pet policistov pretepalo 29-letnika, ki je imel vklenjene roke in je ležal na tleh.

Eden od policistov ga je večkrat z nogo brcnil v glavo, drugi ga je udarjal s policijsko palico. Nato so ga postavili na noge in ga večkrat udarili, ko je padel na tla, so ga večkrat brcnili. Njegovo skorajda neodzivno telo so odvlekli do policijskega avtomobila in ga prislonili nanj. V času policijskega posredovanja nihče od vpletenih policistov ni skušal ali želel prekiniti nasilja svojih kolegov nad nemočnim 29-letnikom, ki je med napadom skušal na pomoč priklicati tudi svojo mamo, saj so ga policisti pretepli v neposredni bližini doma.

Poleg petih policistov, ki so pretepali, jih je okrog stalo še več, ki niso storili ničesar in po besedah šefice policije Memphisa CJ Davis proti njim še poteka preiskava. Obdukcija je pokazala, da je Nichols umrl zaradi številnih notranjih krvavitev in poškodb srca ter ledvic.

OPOZORILO: Spodnji posnetek aretacije nadzorno prikazuje nasilje 

Tokratni protesti so kljub drugačnim napovedim minili mirno

Smrt temnopoltega moškega zaradi policijskega nasilja je pri številnih temnopoltih Američanih ponovno vzbudila še ne tako oddaljen spomin na policijski umor Georgea Floyda. Leta 2020 so po številnih ameriških mestih in tudi drugod po svetu potekale množični protesti zoper policijsko nasilje.

Mesta po ZDA so se sinoči pripravljala na velike demonstracije. Protesti so bili v petek zvečer načrtovani v Bostonu, Chicagu, Detroitu, New Yorku in Portlandu v Oregonu. “Nočem, da bi zažgali naše mesto in razdejali ulice, saj moj sin ni za to,” je v četrtek dejala Nicholsova mati RowVaughn Wells.

REUTERS/Eduardo Munoz
Reuters/Andrew Kelly

Predsednik ZDA Joe Biden je v petek v Beli hiši dejal, da je zelo zaskrbljen” zaradi možnosti nasilja, in pozval, naj protesti ostanejo mirni. Biden je pozval kongres, naj sprejme zakon o pravičnosti pri policijskem delu, ki nosi ime po temnopoltem Georgeu Floydu, ki ga je leta 2020 v Minneapolisu ubil beli policist.

Izgredov za zdaj ni bilo. Protestniki so se v petek zbrali v več mestih, med drugim v Memphisu, kjer so blokirali most čez avtocesto 55, po katerem poteka promet čez reko Mississippi proti Arkansasu. V Washingtonu se je več deset protestnikov zbralo v parku Lafayette, nasproti Bele hiše in v bližini trga Black Lives Matter Plaza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje