Varnostni svet zaskrbljen nad “vzdušjem medsebojnega sumničenja” na Kosovu

Svet 24. Okt 202307:36 1 komentar
Kosovski policist patruljira v pretežno srbskem Zvečanu
Foto: PROFIMEDIA

O zapletenih razmerah na Kosovu je mesec dni po spopadu oboroženi napadalcev s policijo razpravljal Varnostni svet Združenih narodov. Pozvali so k nujnim ukrepom za umiritev napetosti med Beogradom in Prištino, vodja misije ZN na Kosovu Caroline Ziadeh pa je izrazila zaskrbljenost zaradi vzdušja medsebojnega sumničenja.

Varnostni svet ZN je v ponedeljek v razpravi o Kosovu pozval k nujnim ukrepom za umiritev napetosti med Beogradom in Prištino. Vodja misije ZN na Kosovu Caroline Ziadeh je izrazila zaskrbljenost zaradi vzdušja medsebojnega sumničenja.

Napetosti med Prištino in Beogradom so se povečale, odkar je bil septembra na severu Kosova ubit policist, v kasnejših spopadih pri samostanu v Banjski pa še trije napadalci.

“To kar se je zgodilo 24. septembra, je še poslabšalo že tako slabo varnostno okolje, ki ga zaznamuje vzdušje medsebojnega sumničenja, zlasti na severu Kosova med kosovskimi in srbskimi skupnostmi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Ziadeh.

V razpravi, v kateri so govorili o rednem polletnem poročilu generalnega sekretarja VS ZN o razmerah na Kosovu, je Ziadeh poudarila, da je napredek mogoč le s kompromisi. Izrazila je upanje, da bodo nedavna srečanja v Prištini in Beogradu, ki so jih organizirale EU in ZDA, pomagala vrniti dialog na pot napredka.

Dejala je še, da bi morali načrte za ustanovitev združenja večinsko srbskih občin na Kosovu, ki bi delovalo z določeno avtonomijo, začeti izvajati brez odlašanja ali predpogojev.

Srbska premierka Ana Brnabić je za napad na policiste obtožila Kosovo in dejala, da so bili nemiri prejšnji mesec logična posledica vladavine strahu in terorja Prištine.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu pa je Beograd obtožila etničnega čiščenja z administrativnimi sredstvi. Po njenih besedah si Srbija na vso silo prizadeva, da bi regijo vrnila v 90. leta prejšnjega stoletja. “To, kar se je zgodilo 24. septembra, ni bil le napad na Kosovo, ampak načrt za destabilizacijo celotnega Zahodnega Balkana,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje