Vaščani švicarske vasi, ki ji je prizanesel skalni podor, se lahko vrnejo domov

Svet 03. Jul 202320:03 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Domačini, ki so se sredi maja morali zaradi nevarnosti skalnega podora morali izseliti iz švicarske vasi, se lahko vrnejo v svoje domove. "52 dni po evakuaciji in 18 dni po velikem skalnem podoru se lahko življenje v Brienzu vrne v običajne tirnice," so danes sporočile občinske oblasti.

Prebivalci švicarske vasi Brienz, ki ji je junija za las prizanesel skalni podor z bližnje gore, se lahko vrnejo na svoje domove, so danes sporočile švicarske oblasti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vseh nekaj več kot 80 prebivalcev je moralo skupaj z domačimi živalmi vasico zapustiti sredi maja, potem ko so pristojne oblasti opozorile na veliko možnost skalnega podora z gore, ki se dviga nad naseljem.

Nekaj več kot mesec dni zatem, v noči na 16. junij, se je z gore Insel usulo za približno 1,5 milijona kubičnih metrov skal, vendar so vas k sreči zgrešile oziroma so se ustavile tik pred njo. Skale so podirale drevesa, medtem ko so hiše v vasi ostale cele. Zasuta je bila ena cesta, skale pa so ponekod dosegale višino 12 metrov.

Geologi so nato nekaj tednov opazovali podor, saj bi se ta lahko še premaknil, na primer v primeru deževja. Vendar pa bo vrnitev sčasoma mogoča.

“52 dni po evakuaciji in 18 dni po velikem skalnem podoru se lahko življenje v Brienzu vrne v običajne tirnice,” so danes sporočile občinske oblasti. Dodale so, da je v vasi zdaj znova varno.

Še vedno sicer ostaja prepovedan dostop na območje severno od vasi Brienz, kršiteljem pa grozi globa do 5000 švicarskih frankov (nekaj več kot 5.100 evrov). Prepoved letenja nad vasjo do nadmorske višine 3.050 metrov, ki jo je sredi maja izdal švicarski zvezni urad za civilno letalstvo, bodo po napovedih preklicali v torek.

Strokovnjaki sicer s pomočjo opozorilnega sistema še vedno opazujejo stanje na gori. V primeru nove grožnje plazu bi lahko prebivalce in živali lahko znova evakuirali, poroča AFP.

Gora nad Brienzem se premika že več tisočletij. V zadnjem stoletju se je premikala po nekaj centimetrov letno, v zadnjih 20 letih pa se je premikanje pospešilo. Da bi proces upočasnili, so leta 2021 pod vasjo skopali predor, po katerem naj bi odtekala voda, s čimer bi se drsenje terena upočasnilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!