Vatikan začel preiskavo francoskega kardinala, ki je priznal zlorabo 14-letnice

Svet 11. Nov 202218:37 0 komentarjev
Papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

Vatikan je sprožil predhodno preiskavo francoskega kardinala Jean-Pierra Ricarda, da bi preveril dejstva razkritja njegove spolne zlorabe mladoletnice, so danes sporočili iz Vatikana. Kardinal je namreč v ponedeljek priznal, da je pred desetletji 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Da bi ustrezno preučili, kaj se je zgodilo, smo se odločili, da sprožimo predhodno preiskavo,” je v prvem javnem odzivu Vatikana na razkritja spolnih zlorab povedal tiskovni predstavnik Matteo Bruni. Vatikan zaenkrat še ni imenoval glavnega preiskovalca. Po besedah Brunija namreč še iščejo nekoga, ki bi bil samostojen, nepristranski in izkušen.

Preiskavo dejanj kardinala Jean-Pierra Ricarda je medtem že v torek sprožilo francosko tožilstvo v Marseillu.

Predsednik francoske škofovske konference Eric de Moulins-Beaufort je v ponedeljek novinarjem povedal, da je bilo zaradi spolnega nasilja ali zaradi tega, ker primerov zlorab niso prijavili, obtoženih enajst nekdanjih ali sedanjih francoskih škofov.

78-letni kardinal Ricard pa je v sporočilu skupščini Francoske škofovske konference priznal, da je pred 35 leti, ko je bil duhovnik, 14-letnemu dekletu storil obsojanja vredno dejanje, ki je žrtvi nedvomno pustilo dolgoročne posledice. Povedal je tudi, da jo je prosil odpuščanja.

Papež Frančišek je v nedeljo dejal, da katoliška cerkev dela po svojih najboljših močeh v boju proti zlorabam otrok s strani duhovnikov, ob tem pa priznal, da obstajajo številne pomanjkljivosti.

Najhujša spolna kazniva dejanja v Franciji, kot je posilstvo, običajno zastarajo po 30 letih, vendar se lahko rok za vložitev obtožnice podaljša, če je bila žrtev v času kaznivega dejanja mladoletna. Najdaljši rok za vložitev obtožnice zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe je običajno 20 let od datuma, ko žrtev dopolni 18 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!