Združeno kraljestvo bo Wagner uvrstilo med teroristične organizacije

Svet 06. Sep 202307:50
wagner
Foto: PROFIMEDIA

Vlada Združenega kraljestva je napovedala, da bo skupino Wagner uvrstila na seznam terorističnih organizacij. To pomeni, da bo nezakonito biti član ali podpornik skupine.

Vlada Združenega kraljestva namerava skupino Wagner uvrstiti med teroristične organizacije. To se je zgodilo po večmesečnih pritiskih poslancev, ki so vlado prepričevali, da sankcije proti skupini niso dovolj ter da jo je treba prepovedati.

Skupina bo tako dodana na seznam drugih prepovedanih organizacij v Združenem kraljestvu, kot sta Hamas in Boko Haram.

Z odredbo o prepovedi bo podpiranje skupine kaznivo dejanje – vključno z organiziranjem srečanj, namenjenih spodbujanju dejavnosti organizacije, izražanjem podpore njenim ciljem ali izobešanjem njene zastave ali logotipa. Storitev kaznivega dejanja prepovedi bi lahko vodila do 14 let zapora ali denarne kazni do 5.000 funtov (približno 5.900 evrov), poroča BBC.

Prepoved omogoča sodne procese prek britanskih sodišč

Zakonska prepoved skupine bi pomenila, da bi njeni člani težje premikali denar. Zagotovila bi tudi pravno podlago za Ukrajince in druge, da prek britanskih sodišč tožijo Wagnerja za morebitne odškodnine.

Skupina Wagner je imela ključno vlogo pri ruski invaziji na Ukrajino, deloval pa je tudi v Siriji in državah Afrike, vključno z Libijo in Malijem.

Njeni borci so bili obtoženi številnih zločinov, vključno z ubijanjem in mučenjem ukrajinskih državljanov.

Skupino sta leta 2014 ustanovila Jevgenij Prigožin in Dimitrij Utkin. Oba sta 23. avgusta umrla v strmoglavljenju zasebnega letala v ruski regiji Tver.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.