Voditelja Francije in Avstralije po telefonu o sporu glede podmornic

Svet 28. Okt 202114:23 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Michel Euler/Pool via REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron in avstralski premier Scott Morrison sta danes prvič po izbruhu diplomatskega spora zaradi avstralske odpovedi nakupa francoskih podmornic govorila po telefonu. Macron je ponovil, da je bil s tem prelomljen "odnos zaupanja" med državama, in Avstralijo pozval h konkretnim dejanjem za obnovitev odnosov.

Pariz je septembra močno razjezil varnostni dogovor ZDA, Avstralije in Združenega kraljestva (Aukus) o sodelovanju v indijsko-pacifiški regiji, zaradi katerega je Avstralija odpovedala dogovor s Francijo o nakupu konvencionalnih podmornic in se namesto tega odločila za ameriške jedrske podmornice.

Francoski predsednik je v prvem telefonskem pogovoru z avstralskim premierjem po izbruhu spora ponovil, da je ta enostranska odločitev Avstralije “prelomila odnos zaupanja med našima državama”, so zapisali na spletni strani Elizejske palače.

“Zdaj je na avstralski vladi, da predlaga konkretna dejanja, ki bodo utelešala željo avstralskih oblasti za ponovno opredelitev temeljev naših odnosov in za skupno delovanje v indijsko-pacifiški regiji,” je še povedal Emmanuel Macron.

Dodal je, da bodo posebno pozornost namenili podjetjem, tudi avstralskim, ki jih je avstralska odločitev prizadela.

Voditelja sta nekaj dni pred začetkom vrha skupine G20 v Rimu in podnebne konference COP26 v Glasgowu govorila tudi o skupnem boju proti podnebnim spremembam. Francoski predsednik je avstralskega premierja pozval k sprejetju ambicioznih ukrepov za soočanje s tem izzivom, so navedli v Elizejski palači.

 Scott Morrison
Pascal Rossignol/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!