Voditelji balkanskih držav kritični do počasne širitve: “Godota ne bomo čakali”

Svet 23. Jun 202215:49 > 19:54 0 komentarjev
Edi Rama
Yves Herman/REUTERS

V Bruslju je potekal vrh EU-Zahodni Balkan. Po srečanju so srbski predsednik, makedonski premier in albanski premier spregovorili o (pre)počasni poti njihovih držav proti Evropski uniji. "Čas je, da EU izpolni svoje obljube, preden daje nove," je denimo dejal makedonski premier Dimitar Kovačevski.

Pred današnjim zasedanjem voditeljev Evropske unije je v Bruslju potekal vrh EU-Zahodni Balkan, ki so se ga udeležili tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, albanski premier Edi Rama in makedonski premier Dimitar Kovačevski.

Na novinarski konferenci, na kateri so nastopili trije voditelji balkanskih držav, je prvi spregovoril Kovačevski. Severna Makedonija ima status kandidatke za članstvo že skoraj 18 let, je povedal in spomnil, da se pristopna pogajanja še niso začela – to je v Skopju vsekakor vzrok za slabo voljo.

“Danes smo tukaj, pogajanja pa se še niso začela,” je bil jasen Kovačevski. Po njegovem je zaradi tega spodkopana kredibilnost širitve EU, ravnanje Bolgarije, ki blokira začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo (in Albanijo) pa za sramotno. “Čas je, da EU izpolni svoje obljube, preden daje nove,” je med drugim dejal.

Čeprav je nekdanji bolgarski premier, trenutno pa vplivni opozicijski voditelj Bojko Borisov napovedal, da v njegovi stranki ne bodo nasprotovali odpravi blokade začetka pogajanj, če se bo za to odločila vlada, bolgarski premier Kiril Petkov, ki so mu poslanci včeraj izglasovali nezaupnico, danes ni videl možnosti, da bi njegova država med vrhom EU odpravila blokado začetka pogajanj. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob tem poudaril, da bodo naredili vse za razrešitev blokade, piše STA.

Trenutni predlog pogajalskega okvira za pristopna pogajanja Severne Makedonije in Evropske unije je sicer za Skopje nesprejemljiv, je povedal Kovačevski. “Predlog v trenutni obliki je nesprejemljiv zame, za državljane, za koalicijske stranke, vlado in predsednika države,” je rekel po poročanju STA. Poudaril je še, da nerešena dvostranska vprašanja z Bolgarijo ne smejo biti del pogajanj.

“Rad bi videl, da živimo kot ena družina v isti hiši”

“Žal mi je za EU in upam, da jim lahko pomagamo,” je svoj nagovor začel Rama. Kot je povedal, je druženje v Bruslju dobro in slabo obenem. Da se počutijo kot Evropejci, je povedal Rama, a v Bruslju so še vedno gostje. “Upam, da bomo v stoletju postali člani,” je dejal in dodal: “Rad bi videl, da živimo kot ena družina v isti hiši. Čeprav v različnih nadstropjih, a v dnevni sobi bi bili skupaj,” je ponazoril.

EU, Zahodni Balkan
Yves Herman/REUTERS

Spomnil je, da je Severna Makedonija za to, da bi se pristopna pogajanja lahko začela, celo spremenila ime. “Predstavljajte si, da bi to morala storiti Francija,” je razmišljal, ob tem pa poudaril, da Bolgarija ni edini problem na poti do začetka pristopnih pogajanj Severne Makedonije in Albanije, pač pa so problemi tudi v drugih državah. Severno Makedonijo in Albanijo je primerjal z Vladimirjem in Estragonom, ki v drami Samuela Becketta Čakajoč Godota brezsmiselno čakata na nekaj, kar se ne zgodi. “Na Godota ne bomo čakali,” je dejal Rama in povedal, da mu je žal za vse, ki so razveselili ob včerajšnji napovedi Borisova o nenasprotovanju blokadi.

Srbija je danes podprla začetek pristopnih pogajanj za Severno Makedonijo in Albanijo, pa je kot zadnji nastopajoči povedal srbski predsednik Vučić. Za razliko od Kovačevskega in Rame je bil bolj nekoliko bolj spravljiv in se je evropskim voditeljem zahvalil za posluh. Podprl je idejo Francije, ki predpostavlja ustanovitev t. i. politične skupnosti, ki po navedbah STA ne bo alternativa širitvenemu procesu, ampak dodatek.

Slovenski premier Robert Golob je glede razočaranja voditeljev iz regije je povedal, da je to upravičeno, saj so bilateralna vprašanja iz zgodovine prevladala nad evropsko idejo. “In ko to države Zahodnega Balkana občutijo na lastni koži, so upravičeno razočarane, frustrirane. To zagotovo ni pravo sporočilo, ki ga dajemo ljudem, ki tam živijo. Ne glede na politiko jaz mislim, da se moramo zavedati, da so tam ljudje, ki v resnici v Evropski uniji vidijo edino prihodnost, zdaj pa mi kažemo čuden obraz,” je poudaril. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!